Forbes пророкува: Руската офанзива в Харков може да се окаже диверсия

от Лазар Лазаров

Действията на руската армия в района на Харков могат да бъдат или началото на истинска офанзива, или уловка, предназначена да принуди Украйна да прехвърли военен персонал, което поставя Киев в трудна позиция. Това пише американският анализатор Дейвид Акс в статия за списание Forbes, предаде Lenta ru.

„Все още е твърде рано да се каже със сигурност дали атаките на Русия през руско-украинската граница северно от Харков са първоначални атаки на истинска офанзива или финт, предназначен да отклони украинските сили от бойните полета на изток“, пише Aкс.

„Руските командоси умишлено проучват за пропуски в украинските линии, каквито може да има във и около Волчанск. И те съсредоточават своите проучвания в сектори, където географията е благоприятна за руски ходове“, поясни той.

„Ако северната кампания на Русия е уловка, тогава нейната цел вероятно е да привлече украински бригади, защитаващи градове като Часов Яр от изток на север. Ако тази кампания е истинско настъпление, тогава цял полк може да отиде във Волчанск в следващите дни“, отбеляза анализаторът.

Проблемът за украинските лидери, според него, е, че една отклоняваща маневра може бързо да ескалира в истинска офанзива. Освен това, както пише анализаторът, в момента инициативата в конфликта принадлежи на Русия.

На 13 май Министерството на отбраната съобщи, че руската армия е настъпила в района на селищата Волчанск, Нескучное, Липцы и Веселое в Харковска област. Преди това ведомството съобщи за овладяване на още четири населени места в региона.

Критично припомня, че по-рано New York Times писа, че офанзивата на руските въоръжени сили (ВС) срещу Харков може да принуди украинското ръководство да се съгласи на примирие с Русия. Същевременно командирите на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) се обвиняват взаимно за пораженията в района на Харков.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

 

 

 

 

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!