Цветя пред руското посолство, протести в Армения, военни аташета в Карабах…

Жители на Ереван носят цветя пред руското посолство в памет на руските миротворци, загинали в Нагорни Карабах, съобщава РИА Новости. Според агенцията ситуацията пред дипломатическата мисия е спокойна и полицейското подкрепление е изтеглено.

„Дълбок поклон пред майките, съпругите, сестрите, дъщерите. Бъдете силни. Благодарен съм на тези момчета, че дойдоха от Русия и служиха в Нагорни Карабах“, казва един от хората, дошли на спонтанния мемориал.

За смъртта на руските миротворци в Карабах стана известно на 20 септември. Според руското министерство на отбраната автомобилът им е бил обстрелван, докато са се връщали от наблюдателен пункт край село Джанятаг. Един от загиналите е Иван Ковган, заместник-командир на мироопазващия контингент.

На 23 септември ростовско издание пише, че сред загиналите е и Антон Шворен, 39-годишен военнослужещ от Ростовска област. Според изданието мъжът е бил зад волана на „УАЗ Патриот“ по време на обстрела.

Главната прокуратура на Азербайджан образува наказателно дело. Според министерството е имало общо два обстрела на автомобили на руските миротворци: в първия случай азербайджанските военни са объркали автомобила с арменски, а във втория, според изявлението на Баку, руските военни са били нападнати от „неидентифицирани членове на незаконни арменски въоръжени групи“. Загиналите са общо шест души.

В същото време протестите в Армения продължават. Агенция ТАСС цитира Министерството на вътрешните работи на страната, според което 21 души са били задържани в Ереван и на магистралата Ераш-Ереван, която по-рано беше блокирана от поддръжници на протестното движение. Протестиращите искат оставката на министър-председателя на Армения Никол Пашинян. Протести се провеждат и във втория по големина град в републиката – Гюмри.

По данни на арменския Следствен комитет от началото на митингите са образувани наказателни дела срещу 49 души, общо 45 протестиращи са задържани в рамките на делата, разследвани от Следствения комитет, а седем души са обявени за издирване.

По данни на агенцията 39 души са обвинени в участие в масови безредици, четирима – в призоваване към тях, а двама – в групово хулиганство. Едно лице е обвинено и в намеса в работата на държавен служител с насилие, трафик на наркотици, носене на хладно оръжие и подбуждане към насилие чрез използване на информационни технологии. Вече са арестувани петима души. Друг задържан е обвиняем по дело за призиви за сваляне на конституционния ред, което се разследва от Националната служба за сигурност на Армения.

Сред задържаните е и Левон, син на бившия арменски президент Роберт Кочарян. Според адвоката му Александър Кочубаев Кочарян-младши е обвинен в побой над четирима служители на специалните полицейски сили. Защитата нарича обвиненията неоснователни и твърди, че служителите на реда са измъчвали Кочарян-младши в автомобила след задържането му.

Степанакерт е под контрола на азербайджанските сили, като в града се извършва разоръжаване на карабахските военни. По данни на РИА Новости ситуацията край града е спокойна, а азербайджанската армия е разположила позиции на доминиращите височини.

Президентската администрация на Азербайджан съобщи, че е изпратила 24 тона бензин и 40 тона дизелово гориво в региона по молба на арменското население на Карабах.

Руското министерство на отбраната съобщи, че мироопазващите сили са доставили в Карабах над 50 тона хуманитарна помощ, включително хранителни и хигиенни комплекти.

„В района на пребиваване на руския мироопазващ контингент все още има 826 цивилни лица, включително 440 деца, които не могат да се върнат по домовете си“, се казва в изявление на министерството.

На 23 септември в околностите на Ханкенди пристигнаха военни аташета от Русия, Китай, Иран, Казахстан, Беларус и други държави. Според РИА Новости те са пристигнали, за да се запознаят със ситуацията и процеса на разоръжаване на карабахските сили.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!