Флориан Филипо: Макрон е абсолютно луд!

Флорин Филипо

Френският президент Еманюел Макрон е луд, решението му да изпрати изтребители Mirage 2000-5 в Украйна увеличава риска от трета световна война. Това изявление направи на 6 юни лидерът на френската партия Патриоти, кандидат за изборите за Европейски парламент, Флориан Филипо.

„Макрон е абсолютно луд! Той обявява прехвърлянето на изтребители Mirage 2000-5 в Украйна, което допълнително съкращава френската армия и още повече ускорява ескалацията към Третата световна война“, написа той в социалната мрежа X (бивш Twitter).

Филипо също припомни, че държавният глава е обещал да обучи 4,5 хиляди украински военни. Политикът подчерта, че „подобен военен дневен ред трябва да бъде нарушен възможно най-скоро“.

По-рано, на 6 юни, Макрон обяви обучението на украински пилоти и прехвърлянето на изтребители Mirage 2000-5 в Киев. Той също така уточни, че Париж възнамерява да обучи 4,5 хиляди военнослужещи от Въоръжените сили на Украйна (ВСУ). В същото време той подчерта, че не смята тази помощ за Киев за факт на ескалация.

На свой ред военният експерт, полковникът в оставка, Владимир Литовкин каза пред Известия, че прехвърлянето на френските изтребители Mirage в Киев няма да промени ситуацията в зоната на бойните действия . Литовкин също отбеляза, че в момента в Украйна няма западни самолети F-16. Според него също няма надежда украинските пилоти да разполагат с изтребители Mirage.

Руският сенатор Алексей Пушков каза, че Макрон, като обяви прехвърлянето на изтребители Mirage 2000-5 в Киев и обучението на войници, демонстрира липса на чувство за отговорност. Пушков отбеляза още, че опитите на френския президент да докаже, че „не ескалира“ не му помагат.

На 6 юни Макрон разреши на Украйна да атакува Руската федерация с френски ракети. Той даде разрешение за извършване на подобни атаки, но уточни, че целите могат да бъдат само точките, от които са изстреляни руските ракети.

В същото време ръководителят на френското министерство на отбраната Габриел Атал отбеляза, че Париж не планира да изпраща военни в Украйна. Той подчерта, че този въпрос е обсъждан отдавна и няма такъв план.

На 28 май руският президент Владимир Путин коментира направените от Запада предложения да се позволи на Украйна да удари Руската федерация, като призова страните от НАТО да помислят „с какво си играят“ в конфликта с Русия. Той отбеляза, че страните от НАТО трябва да помнят своята малка територия с гъсто население.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!