Фицо издаде Запада. Каза как от НАТО смятат да изпратят войски в Украйна

От Алианса не коментираха веднага

от Лазар Лазаров
Фицо

Няколко държави от НАТО и Европейския съюз обмислят изпращането на войници в Украйна на двустранна основа. Това обяви  словашкият министър-председател Роберт Фицо, съобщава Ройтерс.

Той заяви това преди срещата на европейските лидери в Париж, на която трябва да присъства по-късно в понеделник.

„Ще се огранича до това да кажа, че тезите им (за подготовката на срещата в Париж) означават, че редица държави членки на НАТО и ЕС обмислят да изпратят свои войски в Украйна на двустранна основа“, посочва Фицо на телевизионен брифинг след заседание на словашкия Съвет за сигурност.

„Не мога да кажа с каква цел и какво трябва да правят там“, отбелязва той и добавя, че Словакия, която е член на ЕС и НАТО, няма да изпраща войници в Украйна.

Членовете на НАТО са доставили на Киев оръжия и боеприпаси за милиарди долари и обучават украинските сили. Но лидерите на НАТО, включително президентът на САЩ Джо Байдън, подчертаха, че западният военен съюз иска да избегне пряк конфликт с Русия, който може да доведе до глобална война, посочва Ройтерс.

От НАТО не коментираха веднага изказването на Фицо.

Запитан за коментар, чешкият премиер Петр Фиала заяви: „Чехия със сигурност не се готви да изпраща войници в Украйна, никой не трябва да се тревожи за това“.

Фицо заяви по-рано, че вижда риск от голяма ескалация на конфликта в Украйна и че повече информация не може да бъде разкрита на обществеността.

Френският президент Еманюел Макрон покани европейските лидери в Елисейския дворец на работна среща, обявена в кратки срокове заради ескалацията на руската агресия през последните няколко седмици, както твърдят неговите съветници, съобщава Ройтерс.

Фицо заяви, че свикването на срещата показва, че стратегията на Запада по отношение на Украйна се е провалила. Той обяви, че ще участва в дискусията в конструктивен дух, въпреки че материалът за обсъждане предизвиква „тръпки по гърба му“.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!