Фицо е в изкуствена кома и критично състояние

Лекарите завършиха операция за спасяване на живота на словашкия премиер Роберт Фицо; сега политикът е в изкуствена кома. Това съобщи телевизионният канал Plus в късните часове на 15 май.

„Състоянието на Роберто Фико е критично след почти четири часа операция. Той е преместен в интензивно отделение в състояние на изкуствена кома“, се казва в съобщението.

Отбелязва се, че министър-председателят на Словакия може да прекара следващите 24 часа в изкуствена кома.

Опитът за убийството на Робърт Фицо беше извършен по-рано същия ден след заседание на кабинета. Премиерът излезе пред публика, която го поздрави, след което се чуват няколко изстрела. В момента политикът е хоспитализиран и е в тежко състояние с опасност за живота, съобщиха от партията му. Словашките издания уточняват, че в резултат на нараняванията си Фицо е получил коремен кръвоизлив.

Според съобщения в медиите стрелецът е 71-годишен мъж на име Юрай Цинтула от град Левице. Както съобщава вестник Denník N, мъжът е стрелял от късоцевно оръжие , което е официално регистрирано. Престъпникът е задържан.

Робърт Фицо беше чест критик на политиките на НАТО и Запада спрямо Украйна. На 29 април министър-председателят обяви, че подкрепя прекратяване на огъня в Украйна. Той отбеляза, че доставката на оръжие за Киев не е подходящо решение и средствата, отпуснати за това, са пропилени.

Освен това той съобщи, че Словакия няма да ратифицира документи за приемане на Украйна в НАТО.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!