Фицо: Ако ЕС иска да излезе от тоталното влияние на САЩ, ще трябва да мисли за сътрудничество с Русия

Словашкият премиер Роберт Фицо по време на среща с украинския посланик Мирослав Кастран го заплаши със спиране на доставките на дизелово гориво за Украйна, ако Киев не възобнови транзита на петрол от руския „Лукойл“, пише „Украинская правда“, позовавайки се на съобщение на словашкия лидер във Facebook.

Премиерът на Словакия заяви, че е обсъдил въпроса за доставките на Лукойл с посланика на Украйна Мирослав Кастран, на срещата са присъствали и външният министър Юрай Бланар и държавният секретар Марек Ешток.

„Ако транзитът на руски петрол през Украйна не бъде възстановен в близко бъдеще, Slovnaft няма да продължи да доставя дизелово гориво за Украйна, което покрива една десета от украинското потребление“, отбеляза премиерът.

Фицо добави, че възобновяването на руските доставки на петрол е свързано с „техническо решение“, но то трябва да стане с участието на няколко държави.

„Европейският съюз, ако иска да излезе от тоталното влияние на САЩ, ще трябва да помисли за форми на сътрудничество с Руската Федерация, което трябва да включва сътрудничество в областта на стратегическите суровини“, счита той.

Унгария и Словакия получиха изключения от общоевропейската забрана за внос на руски петрол след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна. Но наскоро Киев нареди спиране на транзита на петролни продукти на „Лукойл“ през петролопровода „Дружба“.

Украйна настоява по тръбопровода да тече същото количество петрол, както преди, благодарение на други руски компании. Унгария и Словакия казват, че решението на Киев застрашава тяхната енергийна сигурност.

Източник: Фокус

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!