Фирмата, която искаше да храни Швеция с червеи фалира

Шведската фирма Tebrito, която искаше да накара шведите да ядат насекоми, като правеха храна от промишлено отглеждани червеи, фалира. Въпреки че получиха 45 милиона шведски крони от инвеститори, те не успяха да оправят финансите си и компанията вече е обявила фалит, съобщава Nya Dagbladet.

Tebrito е основана през 2016 г. от Нилс Остерхолм и Аса Мартен. Шведската агенция по храните обяви одобрението на брашнените червеи като храна преди малко повече от три години. Тогава много инвеститори вярваха, че компанията има светло бъдеще пред себе си. Но това явно не е било така, добавя медията.

„Компанията работи усилено, за да намери устойчиво, дългосрочно финансово решение. Въпреки конструктивните разговори с потенциално много и интересни партньори с цел разширяването ѝ, за съжаление не беше разрешен най-неотложният проблем – финансовият“, пише основателят на компанията Нилс Остерхолм в свое изявление.

Миналата година същият Остерхолм заяви в интервю за Bonnierägda DN, че е убеден, че насекомите скоро ще станат естествена характеристика на рафтовете на супермаркетите.

„Един ден ще стигнем до там. В момента много неща се случват зад кулисите. Нужно е време, за да се създаде достатъчно голямо производство, да се развие самият продукт и маркетингът и да бъдат взети всички разрешения, каза той по това време.“

Миналата година Tebrito имаше оборот от скромните 531 000 шведски крони и загуба от 13,6 милиона шведски крони. Само миналия месец те събраха 4,1 милиона крони от външни инвеститори – което не изглежда да им е помогнало.

Шведският сайт Impact Loop писа на 24 юли, че Mycorena – компания, която се очакваше да „промени цялата хранителна индустрия със своите съставки, базирани на гъби“, наскоро също фалира. 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА: 

Месото поскъпна. Имаме решение: Най-популярната верига супермаркети в Англия ще предлага храни от насекоми. ВИДЕО

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!