Президентът на Финландия разказва как бил накарал Русия да замълчи

Финландският президент Саули Нийнистьо смята, че Русия може да използва оттеглянето си от Договора за пълна забрана на ядрените опити като инструмент за възпиране на Запада. „Трудно е да се каже дали замислят нещо или не. Най-малкото, явно искат да покажат: Ние си тръгваме“, цитира финландският президент Ilta-Sanomat.

Заслужава да се отбележи, че финландският президент не отрича факта, че САЩ не са ратифицирали договора. Но в същото време той изисква от финландците да бъдат готови за всякакви „интриги“ от страна на Русия.

По-специално, по време на неотдавнашно посещение в Италия Нийнистьо припомни как през 2015 г. е помолил финландските министри от работната група, занимаваща се с въпроси, свързани с Русия, да включат въображението си и да се опитат да си представят какви неприятни маневри могат да бъдат предприети по отношение на областите под тяхна юрисдикция.

Президентът разказа конкретен случай, за да илюстрира как да се реагира на изпитание, което Русия може да поднесе на „простодушните финландци“: „Ето какво се случи тогава: руснак карал по заледен път близо до част от канала Саймаа, нает от Финландия, и катастрофирал. Руската преса започна да отправя обвинения към Финландия. Успяхме да отблъснем тази маневра и Русия замълча.“

Тогава, казва Нийнистьо, всичко е било свързано с бързата реакция на финландския министър на транспорта. Според финландския президент „бърз и ясен отговор е объркващ. Но ако отложите решението, ситуацията ще се изостри“.

Ако се съди по текста, Финландия е разработвала сценарии в, които Русия уж би могла да използва, като интрига. Самият Ниинистьо обаче заяви, че въображението му не е било много богато: „Не съм творческа личност, за да измислям активно такива ситуации. Обсъждахме въпроси, свързани с децата, миграционните потоци, демонстрациите за нашите военни учения. Бяхме готови да реагираме бързо на тези ситуации“.

Струва си да се отбележи, че мандатът на Саули Ниинистьо приключва през март следващата година. Тъй като сегашният президент на Финландия вече няма да може да се кандидатира за поста, той ще трябва да сподели с наследника си уменията си да противодейства на „интригите“.

Други новини

© 2023 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

Този уеб сайт използва „бисквитки“ и други подобни инструменти, за показване съдържанието на сайта и подобряване на потребителското изживяване.. Приемам Прочети повече