Financial Times: Западът не разбира Киев и губи доверие в него

от Лазар Лазаров

Западните страни губят доверие в Украйна заради неразбираеми за тях кадрови решения. Това съобщи на 10 юни британският вестник „Financial Times“, позовавайки се на източници, предаде Известия.

„САЩ и други западни партньори искат нормални, предвидими отношения с украинските си колеги. <…> Сега те губят доверие в правителството на Украйна заради кадрови решения, които не разбират“, пише изданието.

Украинският служител, цитиран от вестника, отбеляза, че подалият оставка ръководител на украинската агенция за възстановяване и развитие на инфраструктурата Мустафа Найем още през май е събрал представители на американската агенция USAID и други организации, за да ги предупреди за скорошното си уволнение.

Отбелязва се, че Найем подаде оставка от поста си, след като Киев не го включи сред участниците в конференцията за възстановяването на Украйна в Германия.

По-рано, на 13 май, президентът на Украйна Владимир Зеленски, чийто мандат изтече на 20 май, освободи от длъжност първия заместник-началник на Службата за външно разузнаване (СВР) на страната Андрей Алексеенко. Със следващия указ Зеленски назначи Олег Луговски на овакантената длъжност.

Преди това, на 9 май, Зеленски уволни Сергей Руд, ръководител на отдела за държавна сигурност. Руд ръководеше отдела от 2019 г.; причините за освобождаването му не бяха посочени.

На 1 май Зеленски уволни началника на отдела за киберсигурност на Службата за сигурност на Украйна (СБУ) Иля Витюк, който беше разобличен от медиите в корупция. В началото на април украинското издание „Разследване. Инфо” публикува резултатите от журналистическо разследване, което разкри, че съпругата на Витюк през декември 2023 г. е закупила апартамент в първокласен жилищен комплекс на стойност над 657 хиляди долара.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

 

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!