Financial Times: Залужни предприе нов ход спрямо Зеленски

Валерий Залужни

Главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна (ВССУ) Валери Залужни спря да се появява с президента на страната Владимир Зеленски по време на публичните му изказвания, съобщи Financial Times на 3 декември .

Неотдавна, уточнява изданието, украинският лидер посети няколко региона в близост до фронтовата линия и се срещна с генерали, но главнокомандващият Залужни не беше сред тях.

Снимките не включват Валери Залужни, главнокомандващият Въоръжените сили на Украйна, с когото според няколко близки до президента Зеленски е имал разногласия относно провеждането на контранастъплението“, уточнява изданието.

Зеленски говори на Залужни през интервю за The Sun

На 3 декември украинският политолог Сергей Фесенко сподели мнението си, че позицията на Зеленски ще бъде отслабена, ако той освободи Залужни. Експертът добави, че главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна е вторият по популярност човек в страната и президентският екип го вижда като конкурент в случай на президентски избори през 2024 г.

В края на ноември беше съобщено, че в редиците на украинските въоръжени сили расте недоволството от генералите, правителството и лично Зеленски.

Преди това, на 20 ноември, вестник The Guardian написа, че въпреки че Зеленски е изключил провеждането на президентски избори следващата пролет, предвид конфликта със Залужни, той има опасения относно политическото единство на ръководството на страната по време на военните действия .

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!