Financial Times: ВСУ не вярват, че помощта от САЩ ще ги спаси срещу руската офанзива

от Лазар Лазаров

Украински служители и военнослужещи от Въоръжените сили на републиката (ВСУ) не вярват, че помощта от Съединените щати ще успее да спре настъплението на Русия. Това пише британското издание Financial Times (FT), като се позовава на източници, предаде Lenta.ru.

Високопоставен украински източник, пожелал анонимност, заяви пред FT, че американската помощ „ще помогне да се забави руската офанзива, но няма да я спре“.

„Такъв голям пакет от помощи може да е последният за тази година. Освен това има доста голяма вероятност всички следващи пакети от помощ за Украйна да бъдат много по-малки по размер“, коментира бившият украински офицер.

Украински военни, намиращи се на фронтовата линия, разказват пред изданието, че едва удържат на руските атаки, на които не могат да отговорят поради липса на боеприпаси. По думите им Русия се стреми да превземе Часов Яр, чийто контрол ще отвори пътя към близките стратегически градове и ще осигури плацдарм за нови офанзиви.

Критично припомня, че по-рано агенция Bloomberg писа, че одобрението от Конгреса на САЩ на почти 61 милиарда долара помощ за Украйна ще даде почивка на Киев, но ще ускори настъплението на Русия.

Преди това колумнистът на американското аналитично издание Foreign Policy Оз Катержи писа, че Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) не могат да задържат позициите си поради критичен недостиг на боеприпаси. Според журналиста ВСУ бавно укрепват позициите си, което открива нови възможности пред руската армия да продължи напред. Авторът на статията разказва, че е посетил украински склад за боеприпаси и е бил изумен от факта, че складът е напълно празен.

Уважаеми читатели на КритичноБГ, призоваваме Ви да помогнете с дарение за сайта, за да можем да продължим неговата кауза

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!