Financial Times: След опита за убийство Фицо може да стане още „по-разрушителен“ за НАТО

от Лазар Лазаров
Фицо

Словашкият премиер Роберт Фицо, ранен при опит за убийство, може да стане още по-активен в противопоставянето на действията на НАТО, след като се възстанови. Това пише британският вестник Financial Times, позовавайки се на източници,  предаде Известия.

„Някои европейски служители се опасяват, че Фицо може да стане по-разрушителна сила в рамките на НАТО, като [унгарския премиер Виктор] Орбан, който забави влизането на Финландия и Швеция в алианса“, се казва в материала на изданието.

Изданието припомня, че Фицо, заедно с Орбан, се е противопоставил на назначаването на изпълняващия длъжността премиер на Холандия Марк Рюте за генерален секретар на НАТО.

Опитът за убийството на министър-председателя на Словакия беше извършен на 15 май след заседание на кабинета. Фицо излезе пред публиката, която го поздрави, след което се чуха няколко изстрела. Стрелецът се оказа 71-годишен мъж на име Юрай Чинтула от град Левице, като нападателят е задържан.

След хоспитализацията Фицо беше в тежко състояние. Словашките издания уточняват, че в резултат на нараняванията си Фицо е получил коремен кръвоизлив. Операцията продължи почти четири часа, след което премиерът беше въведен в изкуствена кома. На 17 май министърът на отбраната на страната Робърт Калиняк съобщи, че Фицо е претърпял друга операция.

На 19 май Калиняк посочи, че животът на Фико не е в опасност и лекарите дадоха добра прогноза. В същото време той подчерта, че състоянието на министъра остава тежко и се нуждае от време и почивка, за да се възстанови.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!