Financial Times: Източна Европа планира изключване на Унгария от Букурещката деветка, заради Украйна

от Лазар Лазаров
Виктор Орбан

Обсъжда се изключването от Унгария  от Букурещката деветка (Б9) заради позицията й по отношение на Украйна и блокирането на всички инициативи, свързани с нея. Това съобщи британският вестник Financial Times (FT), като се позовава на свои източници, предаде Lenta. ru.

„Обсъжданията за изключването на Будапеща са много сериозни (…) Вероятно това е последната ни среща в този формат [с участието на Унгария]“, цитира изданието думите на дипломат.

В същото време Унгария е поканена на предсрочна среща на върха на клуба, която ще се проведе в Рига на 11 юни. Властите на страната обаче вече обявиха предварително планове за блокиране на окончателното изявление за Украйна, което предизвиква разногласия между страните, включени в Б9

Пояснява се, че Букурещката деветка е група, която включва държавите от бившия СССР или Организацията на Варшавския договор: България, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния и Словакия. Този формат съществува от 2015 г., на срещите на който страните обсъждат проблемите на сигурността, включително на източната граница.

На 29 май вестник Politico съобщи, че Европейският съюз (ЕС) иска да ускори преговорите за членство с Украйна преди 1 юли, когато Унгария ще поеме председателството на блока.  По-специално, фигурата на Оливер Вархей, унгарския комисар, отговарящ за разширяването на ЕС, буди безпокойство. Той настоява, че Украйна не е изпълнила задълженията си да защитава правата на етническите малцинства, включително на унгарците от Закарпатието.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

 

 

 

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!