Полските фермери не пускат военната техника за Украйна. И буйстват

Протестиращите полски фермери блокираха техника за Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) на границата с Украйна. Това съобщи на 3 март украинското издание Strana.ua с позоваване на доброволци.

Украинците също се оплакват, че полските фермери също чупят стъклата на автомобили, които се транспортират до Украйна за нуждите на украинските въоръжени сили.

Полски фермери блокираха и шестте гранични пункта на границата с Украйна в знак на протест. Както отбеляза Андрей Демченко, представител на украинската гранична служба, поради действията на полските фермери, превозвачи и шофьори се опитват да стигнат до Украйна през Словакия, Унгария и Румъния. И в трите посоки се образуваха опашки от камиони.

По-рано, на 3 март, сенатор Алексей Пушков също съобщи, че на границата на Полша и Украйна бунтуващите се фермери са започнали да блъскат автомобили с украински номера, които стоят в колона, чиито автомобили са закупени в Европа от украински доброволци за за нуждите на въоръжените сили на Украйна.

Преди това, на 1 март, стана известно, че служителите на реда в Полша не са позволили на блокираните в страната украински шофьори да проведат протест на общата граница на двете държави.

На 26 февруари журналисти от Politico разговаряха с украински шофьори, блокирани на границата в Полша. Те са ядосани, че не могат да се върнат в страната си. Шофьорът, който не може да тръгне от 22 дни, каза, че транспортира кутии със сок до Одеса, където фабричното производство не работи без тях. Друг превозвач се оплака, че не се е къпал от седмици. Той смяташе, че поляците са приятели на Украйна, но тази ситуация беше „нож в гърба“.

Пред дни на шестте ГКПП-та на общата граница на двете държави са  преброени 2,1 хил. блокирани тежкотоварни камиона , които не могат да излязат поради затворени ГКПП-та.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!