СРИВ! Facebook и Instagram и Messenger ПАК ПАДНАХА. Почти в целия свят!

фейсбук

Facebook, Instagram и Messenger на Meta не работят в цял свят, като потребителите не могат да влязат, публикуват или да се свързват с приятели. Прекъсването се е появило около 10:45 ч. английско време време и е засегнало САЩ, Обединеното кралство, части от Европа и Азия – засегнати са и други държави, съобщи Dailymail.

Сайтът DownDetector, който следи за онлайн смущения, съобщи за проблеми с приложенията, уебсайтовете и достъпа на потребителите до акаунтите. Все още не е известно какво е предизвикало срива, но той идва 15 дни след като платформите на социалните медии бяха изключени от мрежата поради вътрешен проблем.

Докладите за проблеми, подадени от потребители към DownDetector, показват, че има повече проблеми с Facebook, следван от Messenger и след това с Instagram.

Въпреки това и за трите приложения повече от 60 процента от докладите отбелязват, че те не работят коректно – 67 процента за Facebook, 61 процента за Messenger, а приложението на Instagram – 66 процента.

Във Facebook потребителите виждат известия, че акаунтите им са спрени или сесията им е изтекла, и са помолени да влязат отново. Идентичен беше проблемът и преди две седмици. 

Проблемите в Messenger показват потребителите като „недостъпни за приятели“.

Макар че някои хора са заявили, че могат да изпращат съобщения в месинджър се оказа, че получателите не могат да отговорят. И потребителите на Instagram съобщават за проблеми с коментарите, съобщенията и фийда /скролване на съдържание/.

Потребителите на платформата се стичат към X на Елон Мъск, за да споделят разочарованието си, но и да проверят дали са единствените, които изпитват проблеми. „Наистина ли Facebook отново не работи? Или само при мен“, пише един от потребителите на X. Докато друг потребител на Instagram пита: ‘От сутринта не мога да заредя фийд, коментари, чат! Някой сблъсква ли се със същия проблем?

Прекъсването в сряда напомни за това от 5 март, което предизвика хаос в интернет по целия свят.

Въпреки че продължи не повече от два часа, потребителите бяха възмутени от невъзможността да получат достъп до трите платформи на социалните медии.  

Източник от Facebook заяви пред DailyMail, че вътрешните системи на компанията също са били в неизправност, което може да е довело до проблемите – не е ясно дали подобни проблеми са предизвикали днешното прекъсване.

Таблото за управление на услугите на Meta, в което се изброяват нейните услуги, продължава да показва сериозни смущения за някои функции – но след това изписа, че причината е „Неизвестна“ или празно без обяснение.

Въпреки че причината за двете прекъсвания остана неясна, това се случва три години след като Facebook преживя седемчасово прекъсване на електрозахранването, което струваше на компанията около 100 млн. долара пропуснати приходи.

Глобалното прекъсване – което засегна Facebook, Instagram, WhatsApp и Messenger – беше причинено при дефектна актуализация, която изключи сървърите на компанията от интернет, което означава, че инженерите трябваше да пътуват до центъра за данни в Санта Клара, за да отстранят грешката лично.

Но според един от вътрешните лица, които бяха публикували в Reddit, ремонтът се е забавил поради „по-малкия брой служители в центровете за данни поради пандемични мерки“.

КритичноБГ обръща внимание, че в България не са сигнализирани проблеми с приложенията. 

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!