EXXpress: Бербок има проблем – германците искат спиране на оръжията за Украйна и не я искат в НАТО

от Лазар Лазаров

Подкрепата на германския външен министър Аналена Бербок за Украйна може да попречи на нейната Зелена партия на местните избори в Източна Германия. Това пише австрийският вестник EXXpress, предаде Известия.

„Повечето германци безусловно не искат едно нещо – повече доставки на оръжие и влизане на Украйна в НАТО“, отбелязва изданието.

Вестникът се позовава на проучване на „Focus“, според което 55% от анкетираните в западна Германия са против присъединяването на Украйна към Северноатлантическия отбранителен съюз, а в източните германски провинции цели 70% са обявяват против членство на Киев в НАТО.

Отбелязва се, че в източната част на Германия жителите по-скоро биха подкрепили онези политици, които се застъпват за дипломатическо уреждане на конфликта в Украйна, които министър Бербок не подкрепя.

Германските граждани са обезпокоени: повече оръжия и членство в НАТО ще провокират Русия още повече, а реакцията на Москва e непредсказуема, пише вестникът.

Изборите за местни парламенти на федералните провинции Тюрингия и Саксония ще се проведат на 1 септември 2024 г. Изборите за Ландтаг на Бранденбург ще се проведат на 22 септември.

Както съобщи Критично по-рано, прочуване на Focus разкри, че повече от 40% от германците смятат за погрешно решението да се използва германско оръжие срещу Руската федерация. Други 38% го смятат за положително. Освен това жителите на Германия бяха попитани за доставките на оръжие за Украйна. Така 41% от германците смятат, че Берлин трябва да доставя на Киев по-малко оръжия. В същото време около една четвърт от анкетираните (24%) са за запазване на обема на военната подкрепа на същото ниво, други 21% от участниците в проучването са за увеличаване на доставките.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

 

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!