Експерт: Хамас има малък шанс да запази властта си

Експерт заявява, че Хамас има „малък шанс“ да запази властта си след безпрецедентната изненадваща атака срещу Израел, при която бе пробита блокадата от Ивицата Газа, подкрепена от ракетна атака, пише Al Arabiya.

На 7 октомври 2023 г. бойците на Хамас извършиха безпрецедентно нападение срещу Израел, в резултат на което над 1200 израелски жертви и 150 заложници. Израел отговаря с въздушни удари, блокада на Ивицата Газа и обявява война, като мобилизира 360 000 военни резерви.

Конфликтът доведе до значителни жертви и от двете страни, като бяха убити над 1200 израелци и чуждестранни граждани и над 900 палестинци в Газа и на Западния бряг.

Тази безпрецедентна атака на Хамас има потенциално далечни последици за региона. В сряда министър-председателят Бенямин Нетаняху и членът на опозицията Бени Ганц сформираха правителство на националното единство, което да наблюдава продължаващата война и да подготви очакваното наземно нахлуване на Израел в Газа.

В анализ на Джон Алтерман, ръководител на програмата за Близкия изток в Центъра за стратегически и международни изследвания, се разглежда стратегическата стойност на атаката на Хамас, като автора казва, че тя може да промени статуквото в Ивицата Газа.

Хамас имаше за цел да проникне в Израел по начин, който да му придаде централна роля и значимост за десетилетия напред, но като уби стотици израелци и взе 150 заложници през първите дни, групировката се постави в невъзможна позиция. Израел е единен в решимостта си да промени статуквото и да изтласка напълно Хамас от властта„, пише Алтерман.

Трудно е да си представим, че Хамас ще успее да запази властта в Газа, когато прахът се уталожи. Може би има надежда за палестинската национална кауза, но за Хамас има много малко надежда. Откакто Хамас пое властта през 2007 г., израелските военни периодично влизаха в Газа, сражаваха се с Хамас и унищожаваха част от инфраструктурата му. След това Хамас се възстановяваше в продължение на няколко години и после цикълът се повтаряше„, продължава Алтерман.

Израелците наричаха това „косене на тревата“ – неприятна, но необходима повтаряща се задача. Този цикъл вече няма да бъде приемлив за израелската общественост или политическото ръководство. Сега въпросът е какво правителство ще се появи в Газа след войната„.

Алтерман каза, че то може да включва по-голям контрол за Палестинската национална власт със седалище в Рамала, някакъв нов вид местно управление, управление под опеката на израелските военни или може би коалиция от арабски държави. „Има много възможности, но е трудно да си представим, че Хамас може да остане на власт.

Взимането на заложници от Хамас е безпрецедентно и ще повлияе на следващите събития„, убеден е Алтерман. „Хамас взе толкова много заложници от толкова много различни места, заплаши да ги използва като жив щит и заплаши да ги екзекутира като част от военните си цели. Израелците заявиха, че заложниците няма да повлияят на техните изчисления, но това вероятно не е вярно.“

„В същото време Израел едва ли ще се откаже от решимостта си да проведе цялостна сухопътна операция в Газа, която да свали Хамас от власт заради заложниците.“

Алтерман казва, че не е ясно как Хамас ще се опита да използва социалните медии като инструмент в заложническата криза.

„От стратегическа гледна точка Израел вероятно ще действа независимо от заложниците, докато от тактическа се опитва да освободи заложниците по всеки възможен начин. Отразяването на заложниците в социалните медии може да промени това, но е малко вероятно“, заключава Джон Алтерман.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!