Европрокуратурата подхвана Урсула баш преди изборите!

от Лазар Лазаров

Висши европейски прокурори подхванаха разследване на твърдения за престъпни действия във връзка с преговорите за ваксини между председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и главния изпълнителен директор на фармацевтичния гигант Pfizer. Toва съобщава вестник „Politico“, като се позовава на  говорител на прокуратурата в Лиеж и  на правни документи.

Според правните документи, с които са се запознали от Politico, и говорителя на прокуратурата в Лиеж през последните месеци следователи от Европейската прокуратура (ЕПО) са поели разследването срещу фон дер Лайен за „намеса в обществени функции, унищожаване на SMS-и, корупция и конфликт на интереси“.

Белгийските съдебни власти в град Лиеж дават ход на разследването в началото на 2023 г. след наказателна жалба, подадена от местния лобист Фредерик Балдан. По-късно към него се присъединяват унгарското и полското правителство, въпреки че последното е в процес на оттегляне на жалбата си след победата на изборите от проевропейската партия, водена от Доналд Туск, отбелязва изданието.

Както пише Politico, жалбата на Балдан е съсредоточена около предполагаема размяна на текстови съобщения между фон дер Лайен и шефа на Pfizer Алберт Бурла в навечерието на сключването на най-голямата сделка за ваксини в ЕС в разгара на пандемията от Ковид-19 –  афера, наречена „Pfizergate“.

Американският вестник New York Times, който първи разкри за размяната на есемеси, докато двамата лидери са уговаряли условията на сделката, започва паралелно дело срещу Комисията, след като тя отказа да разкрие съдържанието на съобщенията в резултат от искане от страна на американския вестник за достъп до документи.

Отбелязва се, че новината, че Европейската прокуратура вече разследва случая, рискува да постави под допълнително наблюдение ролята на председателя на Комисията в мегасделката за ваксини, чиято стойност се оценява на над 20 милиарда евро.

Сделката, договорена в разгара на пандемията през 2021 г., първоначално се разглежда като триумф за фон дер Лайен. Но самото количество закупени ваксини оттогава води до подозрения,  след като Politico разкрива в края на миналата година, че са пропилени дози на стойност най-малко 4 милиарда евро. Оттогава договорът за ваксината с Pfizer е предоговорен.

Комисията засега отказва да разкрие съдържанието на текстовите съобщения или дори да потвърди съществуването им.

Уважаеми читатели на КритичноБГ, призоваваме Ви да помогнете с дарение за сайта, за да можем да продължим неговата кауза.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

 

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!