Европарламентът извърши „тих пуч с комунистически корени“. Отнемат ветото на държавите

В сряда европейските законодатели одобриха плановете за премахване на националното вето за държавите членки на Европейския съюз, което е последният опит на Брюксел да отнеме властта на националните правителства, съобщава Remix News.

Общо 291 евродепутати подкрепиха предложението, внесено от „Групата Верхофстад“ – група евродепутати, ръководена от архефедералиста Ги Верхофстад, за изменение на договорите за Европейския съюз в полза на по-голяма централизация и ограничаване на суверенитета на държавите членки. Гласуването беше прието с малко мнозинство от само 17 гласа, след като фракция на консервативните парламентарни групи изрази значителна опозиция на това предложение.

По време на пленарния дебат по въпроса във вторник Верхофстад заяви, че правото на вето е било използвано от държави членки, разочаровани от линията на Европейския съюз, за да „изнудват“ блока – тънко прикрит намек към унгарския министър-председател Виктор Орбан, който отказа да санкционира предложените от Европейския съюз изменения на колективния бюджет на блока за допълнително финансиране на войната в Украйна.

В отговор бившият съдокладчик на групата на Верхофстад, полският евродепутат Яцек Сариуш-Волски, обвини федералистите в Европейския парламент, че се опитват „да превърнат ЕС в свръхдържава“, продължавайки да се противопоставя на плановете, изложени в неотдавнашно интервю за Remix News.

Сариуш-Волски подаде оставка от работната комисия, ръководена от Верхофстад, в знак на протест срещу разработването на плана, който ще доведе до по-нататъшно политизиране на Европейската комисия, ще предостави на еврократите изключителна компетентност по редица въпроси, включително околната среда, образованието и общественото здраве, и ще премахне необходимостта от единодушие между държавите членки в ключови области на политиката. Полският евродепутат нарече този ход „тих пуч с комунистически корени“.

Заместник-председателят на групата на Европейските консерватори и реформисти Роб Роос противопостави гласуването в сряда на изборите в Холандия, които се провеждат в същия ден, като публикува в социалната мрежа Х: „Днес в Холандия се провежда фестивалът на демокрацията, но в Страсбург нашата демокрация е погребана. Мнозинството в Европейския парламент току-що гласува за премахване на ветото на Нидерландия в много области. Гласувайте за партия, която защитава нашето вето!“.

Резолюцията в действителност променя малко. Тя дава представа за консенсуса на парламента, но промяната на договорите в крайна сметка остава въпрос, по който се изисква единодушие между правителствата на държавите членки.

Унгария и Полша, дори при потенциално либерално правителство, ръководено от Доналд Туск, продължават да се противопоставят на плановете, а няколко други държави изразиха значителна загриженост от това, което според много критици е поредното заграбване на власт, което ще обслужва интересите на по-големите държави членки и ще прехвърли още повече суверенитет от столиците на държавите членки към Брюксел.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!