Европа затъва във финансова криза. Франция с катастрофален бюджетен дефицит, а Германия на прага на тежка рецесия

Бюджетният дефицит на Франция тази година вероятно ще бъде значително по-лош от прогнозирания, пише Politico. Въпреки, че финансистите предрекоха убийствените 5,1% и властта се зарече да го свие, се оказва, че Париж харчи още повече, за сметка на приходите си, и дупката ще мине 5,6%

На този фон страната продължава да е без правителство, заради игрите на президента Емануел Макрон. Кризата във Франция вече се говори, че е системна, защото и миналата година трябваше да има дефицит от 4,9%, но удари внушителните 5,5%.

Брюксел натиска Париж да си свие разходите си и иска конкретен план по точки, къде и колко ще ореже. Първоначално хората на Урсула искаха разчета до 20 септември, но най-вероятно Франция ще е готова поне месец по-късно.

Финансовите проблеми не са налице само във втората икономика в Европа, но и в мотора на евросъюза Германия. The Daily Telegraph писа само реди броени дни, че Берлин е „в по-трудно финансово положение от всякога“.

През първото тримесечие на 2024 г. Германия избегна рецесия на ръба с минимален ръст на БВП от фиктивните или манипулираните 0,2%, но през второто тримесечие започна срив.

КритичноБГ припомня, че е налице цунами от фалити на малки и средни фирми и предприятия. Причината е гигантския скок на електроенергията, след като Германия с широко отворени очи и никакво отношение наблюдаваше взривяването на газопровода Северен поток, който ѝ доставяше евтин руски природен газ.

На този фон е и френетичната отдаденост за зелена политика, която оскъпи допълнително цената на тока. Хиляди фирми от Германия бягат в САЩ, където цените на електроенергията са не само по-ниски, но и Щатите помагат със стимули новите фирми.

Припомняме, и че Берлин се стреля в крака, като затвори останалите си действащи атомни електроцентрали, като и до днес няма ясна научна обосновка, как това помогна екологията, при положение, че ядреното гориво е най-щадящо природата.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!