Еврократите са в паника, че опитът за убийство на Фицо ще повлияе на изборите. Затова внушаваат за руска намеса на вота

Андрю Корибко за Substack

Миналата седмица председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предупреди, че Русия ще засили намесата си преди парламентарните избори следващия месец. Изявлението ѝ предшестваше оценката на заместник-председателя на Европейската комисия Вера Йоурова, че вотът ще е тест за устойчивостта на ЕС по отношение на дезинформацията. Тези спекулации не са нещо ново, но различното този път бе, че опитът за убийство на словашкия министър-председател Роберт Фицо вече ще бъде в съзнанието на всеки избирател и това вероятно ще повлияе на резултата от изборите.

Отзвукът (от покушението) може да бъде значителен, ако доведе до консервативен разгром по време на изборите следващия месец.

Унгарският министър-председател Виктор Орбан прогнозира, че предстоящият вот ще повлияе на посоката на войната и мира в Европа, и макар че Европейският парламент не може да направи много по отношение на хода на войната между НАТО и Русия в Украйна, той все пак може да окаже положителен натиск, ако консерваторите спечелят.

Именно с оглед на това еврократи като фон дер Лайен и Йоурова всяват страх от руска намеса, тъй като искат превантивно да дискредитират този потенциален резултат.

Урсула нямаше представа, че срещу Фицо ще бъде извършено покушение ден след като сподели предупреждението за засилване на руската намеса в изборите, но пък оценката на Йоурова за това, че предстоящите избори са тест за устойчивостта на блока по отношение на дезинформацията, дойде няколко дни по-късно.

Вместо да говорят мъгляво за предполагаемата руска намеса, еврократите сега усъвършенстват своя разказ за информационната война, за да объркат отразяването на опита за убийство на Фицо и политическите последици от него.

Целевата аудитория е неясният брой избиратели, които обикновено са либерално настроени, но напоследък са започнали да симпатизират на някои консервативни позиции по въпроси като Украйна.

Инцидентът от миналата  седмица (срещу Фицо) е резултат от фалшивите новини на либералните медии за словашкия лидер, което може да повлияе на някои от тези избиратели да дадат подкрепата си на по-отговорните консерватори. В опит отчаяно да предотвратят това, еврократите искат избирателите да си мислят, че това би означавало да изпълняват поръчките на Русия.

Резултат от вота явно ще има най-малкото голямо влияние върху обществените възприятия и може да доведе до каскадни последици като повече антивоенни протести в целия ЕС.

Нарастващата пропаст между либералите и консерваторите по отношение на Украйна е външнополитическият въпрос, с който Фицо беше най-тясно свързан. Това естествено се дължи на противоположност на възгледите, а не на руската намеса.

Опитите да се дискредитира тази тенденция като дължаща се на руска намеса са неуважителни към демокрацията.

Със съкращения

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!