Европейските консерватори и реформисти изнудват Орбан с Украйна, за да го приемат

от Лазар Лазаров

Партията на унгарския премиер Виктор Орбан, „ФИДЕС – Унгарски граждански съюз“, трябва да декларира писмено подкрепата си за Украйна, за да се присъедини към дясната фракция в Европейския парламент, Европейските консерватори и реформисти (EКР). Това съобщи европейският информационен портал Euractiv с позоваване на заместник-председателя на EКР Никола Прокачини.

„Помолихме [румънската партия] Алиансът за обединение на румънците (AUR) да направи писмено изявление за подкрепа на Украйна. Без това присъединяването към EКР би било невъзможно, защото ние винаги сме подкрепяли Киев“, обясни той ситуацията с румънската партия, която се присъедини към EКР миналата седмица.

„Ако в бъдеще Орбан също иска да се присъедини към нас, той ще трябва да направи същото“, подчерта Прокачини.

Euroactiv посочва, че благодарение на влизането на нови членове в EКР през последните дни, тази фракция е станала третата по големина в Европейския парламент.

Присъединяването на унгарската ФИДЕС обаче все още е под въпрос, тъй като партията на Орбан има отрицателно отношение към румънската АUR заради отношението ѝ към унгарското малцинство в страната. „ФИДЕС никога няма да дели група в Европейския парламент с AUR. Това не подлежи на обсъждане“, цитира Euractiv Золтан Ковач, държавен секретар по международните комуникации и отношения в кабинета на унгарския министър-председател.

Избори за свикване на ЕП 2024-2029 г. се проведе във всички страни от ЕС от 6 до 9 юни. Десните и крайнодесните партии подобриха позициите си при гласуване в много страни от ЕС. Във Франция представителите на тези политически сили получиха два пъти повече гласове от центристкия блок на президента Еманюел Макрон, който по-късно реши да разпусне Националното събрание (долната камара на парламента) и да проведе предсрочни избори. Десните сили засилиха позициите си в редица други страни от ЕС. Политическото напрежение след изборите доведе до спад на борсовите индекси в Западна Европа.

Източник: ТАСС

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

 

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!