Euractiv: Тагарев обвини Възраждане и БСП за намаленото желание на младите за кариера в армията

Постоянният страх от война, който в момента прониква в българското общество, подхранван до голяма степен от дезинформация, разпространявана от проруските мрежи за влияние, започва сериозно да засяга способността на армията да се бие, заяви българският министър на отбраната Тодор Тагарев, пише брюкселския портал Euractiv.

Проруските опозиционни партии БСП и Възраждане разкритикуваха политиката за сигурност на правителството по време на дебата по внесения от тях вот на недоверие срещу правителството.

В отговор на тези коментари Тагарев обвини и двете страни в разпространение на дезинформация, посочвайки как това намалява желанието на младите хора да преследват кариера в армията.

Всъщност от началото на войната в Украйна кандидатстването във военните академии е намаляло с 35%, а броят на кадетите с 45%, според анализ на Министерството на отбраната, който прогнозира огромен недостиг на офицери в армията през следващите четири години.

Това е ясен пример, че дезинформационната кампания на парламентарните партии намалява бойните способности на страната“, каза Тагарев за проруската дезинформация, като посочи, че членството в НАТО и изпращането на военна помощ на Украйна ще постави България в пряк военен конфликт с Русия.

Подобни твърдения бяха в основата на предизборната кампания на „Възраждане“ през пролетта, когато се очерта като трета политическа сила в страната с 16% от гласовете, въпреки че, както отбеляза Тагарев, това е наратив, който лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов все още разпространява.

Тагарев посочи и подобна риторика на представители на БСП, особено миналата година.

Набирането на военнослужещи, което и без това е трудно поради ниското заплащане, изисквания за физическа годност и преместване в град, близък до военното поделение, стана още по-трудно от миналата година, като в момента има 6000 свободни места.

Отговаряйки на опасенията относно предоставянето на военна помощ от България на Украйна, Тагарев заяви, че България предоставя помощ на жертва на непредизвикана агресия. „Пазейки себе си, Украйна защитава Европа от Кремъл. Ако Украйна загуби, бъдете готови поне да удвоите средствата, които България отделя за отбрана“, добави той.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова нарече изказванията на Тагарев срещу нея и нейната партия „шега“, като каза, че тя само е призувала за мирни преговори и е призовала за неутрална позиция в това, което според нея е „конфликт в Украйна“.

Самият Костадинов беше по-агресивен в отговора си, повтаряйки прозвището „Тагеренко“, което партията и привържениците му измислиха на Тагарев от началото на мандата му, визирайки по-специално помощта, която България изпраща на Украйна.

„Мястото ти е в затвора, Тагаренко“, заяви Костадинов и добави, че „всичко, което казваш, е лъжа“, без да се опитва да обясни какви са тези лъжи.

Костадинов не говори много за Украйна и дезинформацията, а се спря на факта, че курсантите във Военната академия в София получават по 6 евро на ден за храна, защото училищната столова не работи.

България, която изпраща военна помощ на Украйна, беше защитена и от Ивайло Мирчев (ПП-ДБ).

„Общата стойност на всичко дарено е колкото няколко километра магистрала. Освен това ще си го върнем от Европейския съюз“, посочи Мирчев.

Междувременно Тагарев припомни, че до 2024 г. армията ще има бюджет, надхвърлящ дори планирания в националния план за покриване на изискването за разходи за отбрана на НАТО от 2% от БВП на страната.

Други новини

© 2023 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

Този уеб сайт използва „бисквитки“ и други подобни инструменти, за показване съдържанието на сайта и подобряване на потребителското изживяване.. Приемам Прочети повече