Европейската комисия бръкна дълбоко в джоба пак за боеприпаси

от Лазар Лазаров

Европейската комисия (ЕК) отпусна 500 милиона евро за производството на боеприпаси от европейската отбранителна индустрия. Това съобщават от пресслужбата на ЕК, предава ТАСС.

„Днес Европейската комисия отпусна 500 млн. евро, предвидени в Закона за подпомагане на производството на боеприпаси. Това ще даде възможност на европейската отбранителна промишленост да увеличи капацитета си за производство на боеприпаси до 2 млн. снаряда годишно до края на 2025 г.„, се казва в изявление на ЕК.

Освен това Европейската комисия стартира „работна програма за укрепване на европейската отбранителна промишленост чрез общи обществени поръчки и четвъртата годишна работна програма на Европейския фонд за отбрана“, посочват от ЕК.

Снимка: ЕК

„Общият бюджет на тези програми е почти 2 милиарда евро. Днешните стъпки за укрепване на европейската отбранителна технология и промишлена база се предприемат след приемането на първата по рода си Европейска отбранителна индустриална стратегия и свързаното с нея предложение за Европейска програма за отбранителна промишленост,“ добавя ЕК.

Европейската комисия представи тази стратегия на 5 март. Тя се основава на въвеждането на общи военни порядки в ЕС и инвестиции от страните от общността под контрола на ЕК. Според публикувания документ се планира Украйна да бъде интегрирана в програмата възможно най-скоро.

ТАСС отбелязва, че всъщност този документ представлява подробен план за прехвърляне на европейската отбранителна индустрия от контрола на държавите от ЕС под контрола на ЕК, като на националните правителства ще бъде оставена единствено функцията да плащат за военните договори с бюджетни средства. Военнопромишлената стратегия на ЕС сега трябва да бъде одобрена от правителствата на ЕС.

Критично припомня, че по-рано беше съобщено, че унгарският министър-председател Виктор Орбан заяви, че Брюксел не е първата „империя“, която иска да подчини Унгария и Будапеща няма да търпи ръководството на ЕС да съсипва европейката икономика, като я въвлича във военни конфликти. Той призова европейците да „възстановят самоуважението си“ и да се изправят срещу несправедливостите на брюкселската система, като нарече настоящата година повратна. 

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!