Притеснена от възхода на десните, Германия ще тъкми закони, за да следи „по-отблизо“ парите им

от Лазар Лазаров

На фона на мащабната вълна от популизъм в резултат от отворените граници и „зеления глобализъм“ в Европа, германският министър на вътрешните работи Нанси Файзер заяви наскоро, че възнамерява да улесни проследяването на финансите на т.нар. „десни екстремисти“, пише в материал ZeroHedge.

Очаква се бюрократите, които наблюдават „десните есктремисти“,  да злоупотребят с новите си инструменти за проследяване на финансирането, посочва материалът.

Предложенията на Файзер са следствие от доклад, според който „екстремисти“ са се срещнали, за да обсъдят депортирането на милиони имигранти. Групата е включвала членове на германската консервативна партия „Алтернатива за Германия“ (АзГ), подкрепата за която се е удвоила след изборите в Германия през 2021 г., съобщава  американското издание The Washington Post.

Както писа наскоро КритичноБГ, германския агрегатор на социологически проучвания Wahlkreisprognose, установи, че в бившата Източна Германия AзГ има ясна преднина в почти цялата бивша Германска демократична република. 

Германия отново се разделя по модела на Желязна завеса. КАРТА

Германската агенция за вътрешно разузнаване твърди, че броят на крайнодесните екстремисти се увеличава. През 2022 г. той е достигнал 38 800 души, като 14 000 от тях се считат за потенциално агресивни. Ръководителят на агенцията Томас Халденванг заявява, че се смята, че броят им отново се е повишил през миналата година.

Фейзър заявява, че усилията за спиране на финансирането на екстремистите са възпрепятствани, тъй като финансовите разследвания са ограничени до „подстрекаващи и ориентирани към насилие“ движения.  Тя предлага законът да бъде променен така, че „потенциалът за заплаха“ на дадена група да бъде основание за подобни разследвания, а процедурите да бъдат ускорени и по-малко бюрократични.

Никой, който прави дарения на дясна екстремистка организация, не трябва да разчита, че ще остане неразкрит“, заявява Фрейзър и добавя, че работи активно с регионалните власти, за да попречи на десните „екстремисти“ да влизат или излизат от страната.

„Германските десни екстремисти и чуждестранните автократи имат нещо общо: те искат да разпалват ярост и да разделят, най-вече чрез дезинформация“, коментира тя и посочва като проблем фалшивите акаунти и съдържанието, генерирано от изкуствения интелект.

Германския вътрешен министър изразява надежда, че „звеното за ранно разпознаване“ в страната, което се намира в рамките на Министерството на вътрешните работи, ще започне работа “ до няколко месеца“.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!