Естонското МО призна колко страни на НАТО имат вече войски в Украйна

от Лазар Лазаров

Естонския министър на отбраната Хано Певкур заяви в интервю за австрийското немскоезично издание Die Presse,  че всички страни от НАТО вече разполагат със служители на алианса в Украйна, които обаче не участват пряко във военни действия, тъй като са там единствено в ролята си на съветници, предава ZeroHedge.

Той отговори и на неотдавнашните провокативни изявления на френския президент Еманюел Макрон. „Реалността е такава, че всяка страна членка на НАТО вече има военен персонал в Украйна, като например военни аташета или хора, които пътуват до Украйна от време на време“, заяви началникът на отбраната на Естония. „Това, което каза [френският] президент [Еманюел] Макрон, се отнасяше главно до обучението на персонала“, пояснява Певкур.

Все пак в интервюто Певкур подчерта, че в момента не се говори сериозно за пряко участие на войски на НАТО в бойните действия и че „това вече е изключено“. 

Въпреки това той представи един много опасен потенциален план, който със сигурност ще доведе до ескалация. „В момента западните отбранителни служители планират да създадат тренировъчни лагери в Украйна, за да избегнат проблемите с преминаването на границите и да ускорят процеса на подготовка“, предупреждава Певкур пред виенското издание.

Отбелязва се, че Москва вече обвини Франция, че има значителен брой членове на чуждестранния легион на фронтовата линия. От Русия заявиха, че са атакували техни позиции на места като Харков.

Някои европейски лидери разкриха информация в близкото минало, която показва, че думите на министъра на отбраната Певкур са верни, отбелязва ZeroHedge.

Например през февруари кабинетът на британския министър-председател Риши Сунак заяви, че Обединеното кралство не планира „мащабно разполагане на войски“ в Украйна. „Освен малък брой служители, който е в страната и подкрепя украинските въоръжени сили, ние нямам планове за широкомащабно разгръщане“, уточни тогава Сунак.

Опасното е, че това показва, че малко по малко, сантиметър по сантиметър, ядрените свръхсили непрекъснато се движат към пряк конфликт в Украйна, заключват от ZeroHedge.

Уважаеми читатели на КритичноБГ, призоваваме Ви да помогнете с дарение за сайта, за да можем да продължим неговата кауза.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

 

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!