Естония категорично ОТХВЪРЛИ демонтаж на Паметника на съветския войник и други монументи

Парламентът в Естония отхвърли законопроект, изготвен от Консервативната народна партия (EKRE) за демонтиране на паметника на съветския войник в Талин, известен като „Бронзовия войник“, и други подобни паметници, съобщава пресслужбата на парламента, пише RBK

Законопроектът беше внесен на 29 май 2023 г. В мотивите към него се посочва, че паметниците, издигнати по време на съветската епоха, са „унизителни за естонците, неприемливи и фалшифицират истинската история“.

EKRE също отбеляза, че преместването на паметника на Бронзовия войник не е решение на проблема: тъй като онези, които продължават да „подкрепят Кремъл“, остават в страната, паметникът трябва да бъде напълно демонтиран, пишат консерваторите.

На първо четене законопроектът беше подкрепен едва от 14 от 101 депутати, 54 гласуваха против, което означава, че проектът е отстранен от обсъждане.

От началото на спецоперацията в Украйна започнаха масово демонтиране на съветски паметници в страните от Източна и Северна Европа. Решенията за разрушаване засегнаха не само военни паметници, но и паметници на руски писатели и поети.

В Естония, по-специално, бяха демонтирани паметници на „Падането за свободата на трудещите се“ , както и паметник на танка Т-34 , наричан „Нарва танк“. Естонският премиер Кая Калас обясни, че след 24 февруари военните паметници на СССР в публичното пространство на Естония „престават да бъдат само местен проблем“.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!