Ескобар: Плутокрацията на хегемона и васалите му се пенявят от неподправена омраза срещу надхитрилите ги Русия, Китай, Азия и Евразия

Русия, Китай и АСЕАН плетат източната си магия, Спутник

Миналата седмица на пленарната сесия на Източния икономически форум във Владивосток се случи нещо необичайно, което е в унисон с основната тема на форума: „Далечният Изток 2030. Комбиниране на силните страни за създаване на нов потенциал“.

На сцената се качиха президентът Путин, вицепрезидентът на Китай Хан Джън и министър-председателят на Малайзия Ануар Ибрахим.

Това означава Русия-Китай-АСЕАН: ключово взаимосвързано партньорство, което постоянно се укрепва, по пътя към изследване на целия потенциал към един нов, справедлив, честен, многонополюсен свят.

В обръщението си президентът Путин се съсредоточи върху вероятно най-амбициозния проект за национално развитие на 21-ви век: руското завладяване на Изтока – огледален образ на китайското завладяване на Запада, което започна сериозно през 1999 г. чрез кампанията „Напред на Запад“.

Путин разказва подробно за бързото развитие на руския Далечен изток, в който се реализират над 3500 технологично-индустриални проекта. Той разшири обхвата на Северния морски път (СМП) – китайците го наричат Арктически път на коприната – с изграждането на нови ядрени ледоразбивачи и развитието на пристанището в Мурманск. Оборотът на СМП, отбеляза Путин, вече е рекорден – пет пъти по-голям, и то в сравнение с времето на СССР.

Всички цифри, отнасящи се до Далечния изток и Арктика, са зашеметяващи. Далечният изток е стратегически макрорегион, който заема не по-малко от:

41 % от територията на Руската федерация. Арктика, огромно съкровище от природни ресурси, свързано с потенциала на СМП, заема 28 % – на нея се падат 17 % от руския добив на нефт, 83 % от добива на газ и в нея се намират огромни залежи на злато, въглища, никел, мед, кобалт, метали от платинената група и диаманти.

Така че не е чудно, че повтарящата се колониална мечта на Запада да нападне, разчлени и ограби Русия – чиято последна итерация е манията за нанасяне на „стратегическо поражение“ на Русия в Украйна – е пряко свързана със заграбването и експлоатирането на безкрайните богатства на Далечния изток/Арктика.

Путин за пореден път описа как двата региона са „бъдещето на Русия“ – и федерален приоритет за целия 21-ви век: всъщност въпрос на национална сигурност.

Ръстът на инвестициите в стартовия капитал вече е с 20 % – два пъти по-висок от средния за Русия; а всяка рубла държавно финансиране се допълва от 34 рубли частни инвестиции. Ключовите отрасли включват енергетика, нефтохимия, минно дело, дърводобив, логистика, самолетостроене/машиностроене/корабостроене, селско стопанство и рибарство.

Ануар: „Къде е човечността?“

Малайзиецът Ануар, първокласен оратор, разгърна темата за АСЕАН като кръстопът на Азиатско-Тихоокеанския регион и изтъка в елегантен анализ на меката сила, допълнен с руска литература (за първи път е на руска земя), като подчерта приноса на „самата тъкан на човешката история и мисъл“ и как Русия „посочва границите на възможностите“.

Успоредно с това той похвали възхода на Глобалния юг (40 % от световния БВП, над 85 % от населението); привлекателността на БРИКС (Малайзия официално подаде молба за присъединяване към БРИКС+);

и как Русия трябва да привлича все повече „инвестиции от мюсюлмански държави“. Заигравайки се с културно оживената си страна, той повтори с усмивка националния девиз: „Малайзия, истинска Азия“.

Ануар особено силно жегна аудиторията от бизнесмени и технократи, докато коментира трагедията в Газа.

Той заяви, че винаги пита колегите си, „дори на Запад“, къде е „човечността“; как се осмеляват да „говорят за справедливост“; и как се осмеляват да предричат „права на човека и демокрация“.

Вицепрезидентът Хан Чжън подчерта неотдавнашните срещи на високо равнище в Пекин и Астана, които укрепват руско-китайското стратегическо партньорство; нарастващия търговски оборот; статута на Китай като водещ търговски партньор и инвеститор в руския Далечен изток; стремежа към модернизиране на трансграничните структури; и инициативата на президента Си за глобална сигурност – която е като своеобразна по-амбициозна версия на руската концепция за Голямо евразийско партньорство.

Хан Джън съвсем ясно показа как Китай се отнася сериозно към новия формат за всеобхватна сигурност, за да се „пребори с манталитета на Студената война“. И всичко това се връща към всеобхватната китайска концепция за целия 21-ви век: опитът да се изгради „общност на споделеното бъдеще на човечеството“.

Азиатско-тихоокеански регион: Всичко за технологиите и науката

На практика форумът, на който присъстваха 7000 гости от 75 държави (много малко от тях от Запада), доведе до сключването на 258 сделки на значителна стойност от 5,4 трилиона рубли (над 59,7 милиарда долара).

Източният икономически форум за пореден път показа как Русия и сборът от азиатски цивилизационни държави остават хладнокръвни, спокойни и сдържани, решително вървящи напред, дори когато хибридният Totalen Krieg (Обща война), който може да прерасне в ядрена война, се води от хегемона и неговите васали срещу Русия и в крайна сметка срещу БРИКС.

Дори когато американският мозъчен тръст непрестанно измисля схеми за подстрекаване към война – последната от които е създаването на „арктическа Спарта“ на НАТО, която да се опита да удържи „края на американската изключителност“ в Далечния север – новите социално-икономически връзки, изследвани на форума, и произтичащите от тях нова стабилност и устойчивост, са дори по-значими промени в играта от военно-моралните провали в Газа и в чернозема на Новорусия.

Не е чудно, че плутокрацията на хегемона и нейните нископоставени васали се пенявят от неподправена омраза към това, че са напълно превъзхождани и надхитрени от Русия, Китай, Азия и Евразия, като в крайна сметка са обречени да се валят в канавките на без значение.

Забележка: Анализът на Пепе Ескобар за Спутник е със съкращения

Оригинално заглавие: Русия, Китай и АСЕАН плетат източната си магия

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!