ЕС си отмъщава жестоко на Словакия заради непокорния Фицо и реформите му

от Лазар Лазаров

Европейската комисия (ЕК) спира оценката на планираното четвърто плащане от плана за възстановяване на Словакия на стойност над 900 милиона евро.

Това съобщи опозиционната партия Progresívne Slovensko на пресконференция в сградата на Националния съвет на Словашката република.

Това са повече от 900 милиона евро, които, ако правителството не се договори, Словакия може да загуби. Робърт Фицо трябва да разбере, че ЕС няма да изпрати пари, ако Словакия не изпълни задълженията си. Говорим за спиране на оценката, докато правителството на Фицо не направи корекции“, заявява говорителят на партията Михал Симечка.

Както писа по-рано Критично, Европейският парламент прие резолюция, осъждаща Словакия, което е поредният ход на федералисткия елит в Брюксел да атакува антиглобалистките и суверенни правителства в Централна Европа. 

След Орбан и словашкият премиер Роберт Фицо се превръща в мишена на ЕС

Друг представител на опозиционната партия Стефан Киш отбеляза, от своя страна, че словашкото правителство е нарушило закона за регулиране на бюджета по отношение на лимитите на разходите, което не се харесва много на ЕК.

Според него, „ЕК посочва връщането назад на реформите, за които вече веднъж получихме пари от плана за възстановяване, и също така изисква обяснение на мерките, които са предмет на четвъртото плащане“.

По думите му най-големите опасения на ЕС са свързани с върховенството на закона, лимитите на разходите и пенсионните мерки.

Освен това проблем е и планираното премахване на Специализираната прокуратура, тъй като според плана за възстановяване тя трябва да гарантира, че европейските пари не се присвояват и крадат. Както отбеляза Киш, днес говорим не само за почти милиард евро, но и за други последици, например намаляване на инвестициите или увеличение на цената на заемите.

Източник: Фокус

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!