ЕС глоби Унгария заради мигрантите с огромна сума. Орбан: „Явно те са по-важни за Брюксел от европейците!“

от Лазар Лазаров
Виктор Орбан

В четвъртък Съдът на Европейския съюз глоби Унгария с 200 милиона евро за нарушаване на законите на ЕС за предоставяне на убежище и игнориране на по-ранно решение, предаде Politico. Унгария пренебрегна решението, което Съдът на ЕС определи в изявление в четвъртък като „умишлено избягване на прилагането на общата политика на ЕС“.

Бездействието на Будапеща „представлява безпрецедентно и изключително сериозно нарушение на правото на ЕС“, отбеляза съдът.

Съобщава се, че заедно с глобата от 200 милиона евро, Унгария ще бъде глобявана с допълнителни 1 милион евро на ден, ако не изпълни решението на съда. Ако Будапеща откаже да плати глобите, те могат да бъдат приспаднати от нейния дял в бюджета на ЕС, както беше в случая с Полша.

Унгарският премиер Виктор Орбан критикува решението от четвъртък, наричайки го „възмутително и неприемливо“ в публикация в социалната мрежа X.

„Изглежда, че нелегалните мигранти са по-важни за брюкселските бюрократи от техните собствени европейски граждани“, добави той.

Унгария зае твърда позиция по отношение на търсещите убежище, влизащи в страната, като правителството на Орбан прие закон през 2020 г., принуждаващ мигрантите първо да кандидатстват за закрила в посолства извън нейните граници.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!