Реджеп Ердоган: Светът не е само 5 държави

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган наблегна в речта си пред Общото събрание на ООН върху международната сигурност, но не забрави за пореден път да отправи апел към света да признае Севернокипърската турска република и заяви: „Приканваме международната общност да признае независимостта на Севернокипърската турска република и да установи дипломатически, политически и икономически връзки с тази страна“, пише в днешният си брой турският вестник Хюриет.

От трибуната в Ню Йорк, Ердоган повтори призива си за реформа в ООН с думите „светът е по-голям от пет държави“, имайки предвид петте велики сили, постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН. Ердоган заяви: „Съветът за сигурност престана да бъде гарант за световната сигурност и се превърна в сблъсък на политическите стратегии на пет държави.“

Ето и някои от основните моменти от изказванията на президента Ердоган през ООН.

„Радвам се да видя, че темата на Общото събрание се припокрива с целите на Турция. Съгласни сме с неотдавнашната забележка на генералния секретар, че „институциите, създадени след Втората световна война, не отразяват съвременните реалности“. Тази констатация изразява нашия призив „Светът е по-голям от 5“. Съветът за сигурност е престанал да бъде гарант на световната сигурност и се е превърнал в сблъсък на политическите стратегии на пет държави. Отдаваме значение на призива на Антониу Гутериш за нова програма за мир“, каза още Ердоган.

От самото начало подкрепяме преговорния процес между Азербайджан и Армения. Виждаме обаче, че Армения не успя да се възползва от тази историческа възможност. Очакваме Армения да изпълни обещанията си, особено откриването на коридора Зангезур. Нагорни Карабах е територия на Азербайджан. Налагането на статут, различен от този, никога не е приемлив за нас. Подкрепяме стъпките, предприети от Азербайджан, с който действаме в условията на една нация, две държави, за да защитим териториалната му цялост“, бе категоричен в подкрепата си за Азербайджан Реджеп Ердоган.

Реджеп Тайип Ердоган пред общото събрание на ООН

Турция е постигнала значителен напредък в осигуряването на собствената си енергийна сигурност. От Източното Средиземноморие до Каспийско море, от Черно море до Балканите, ние се борим да изведем на преден план духа на сътрудничество в областта на енергетиката. Турция има геополитическата позиция да подкрепи всички проекти, които ще преминат през или около нея в областта на транспорт и енергетиката. Постепенно обаче се отдалечаваме от лозунга на ООН за нулев глад. В епоха, в която светът се е развил толкова много, няма обяснение за 735 милиона души, които се борят с глада. Докато се харчат 100 милиона долара за туристическо пътуване до космоса, никой от нас не може да се чувства спокоен, ако милиони хора от Африка до Азия не могат да намерят и късче храна за ядене. Продължаваме да показваме силната воля на всички държави по този въпрос. Не можем да завещаем на децата си свят, измъчван от замърсяване и изчерпване на природните ресурси, причинени от несъзнателно потребление. Приканвам всички държави, международни институции и неправителствени организации да подкрепят Движението за нулеви отпадъци“, настоя турският президент, имайки предвид не само борбата за намаляване на отделяния въглероден двуокис, но най-вече борбата с бедността и глада в световен мащаб.

„Картината пред нас показва, че сме изправени пред все по-сложни и опасни предизвикателства в световен мащаб. В южната, северната, източната и западната част на моята страна има много конфликти, войни, хуманитарни кризи и социално напрежение. Тези предизвикателства, усложнени от глобалните икономически проблеми, стават все по-трудни за решаване с всеки изминал ден. Войната по източните граници на Европа създаде сериозни проблеми във всички области – от икономиката до сигурността“, подчерта президента на южната ни съседка.

„Тероризмът, който се превърна в инструмент за прокси войни в Сирия, Северна Африка и региона на Сахел, нанася непоправими щети на международния климат за сигурност, чиято нестабилност бързо нараства. Докато сферите на дейност на терористичните организации, които се разрастват, използвайки амбициите на световните сили, се възползват от технологичното развитие и влошаващите се социално-икономически условия, те се разпространяват като епидемия в широки географски райони. Природните бедствия се превърнаха в реалност на нашето ежедневие. Турция се сблъска с най-голямото природно бедствие на века. Бих искал да благодаря на всички наши приятели за подкрепата им“, благодари за съпричастността и помощта, която турският народ получи след голямото земетресение на 6 февруари тази година.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!