Ердоган заплаши Израел с война, ако нахлуе в Ливан. Самолетни компании спряха полети от и до Бейрут, държави изтеглят гражданите си

Реджеп Ердоган, президент на Турция

Много западни столици очакват военна буря в Ливан, в резултат на което издават инструкции за пътуване на своите граждани да напуснат страната, тъй като всичко показва, че Израел се готви за мащабна операция срещу Хизбула, което води до отключващи реакции, особено в Турция.

Турският президент Реджеп Ердоган предупреди Тел Авив в случай на нападение срещу Ливан, че „ще отидем там (в Израел), както отидохме в Карабах и Либия“.

На този фон САЩ предупредиха Ливан по дипломатически канали, че предстои голямо нападение от страна на Израел.

Всичко това се случва, след като ракетна атака от ливанска територия попадна в открито пространство в Голанските възвишения, при което загинаха 12 малки деца.

„Не искаме да виждаме действия на ескалация, но сме фокусирани върху правото на Израел на самозащита“, подчертаха от своя страна САЩ.

Франция, Саудитска Арабия, Норвегия, Белгия и Швеция са само някои от държавите, които издадоха спешни препоръки към своите граждани да напуснат незабавно Ливан.

Израелските медии съобщават, че Тел Авив е инструктирал всички лекари и медицински сестри доброволци да се насочат към болниците в северната част на страната.

Тази вечер израелски изтребители вече прелетяха над Южен Ливан, а САЩ предупредиха, че е възможно да предстои мащабна операция на Израел.

В същото време големите авиокомпании преустановяват полетите си до и от Ливан.

Лидерът на израелската опозиция и бивш министър на отбраната Бени Ганц призова за съкрушителен удар срещу Ливан до степен на разпадане.

Великобритания осъди нападението и изрази загриженост от действията за по-нататъшна ескалация и дестабилизация.

Френското външно министерство призова да се избягва всичко, което би довело до нова военна ескалация.

Египет, от друга страна, предупреждава, че потенциално може да започне нова война между Израел и Ливан, като външното министерство на страната акцентира върху важността на подкрепата за Ливан.

Тревогата в международната общност бе предизвикана по-рано, когато Нетаняху заплаши Хизбула, че ще „плати висока цена“, и си струва да се отбележи, че Израел и базираната в Ливан групировка разменят огън от октомври, когато започна конфликтът с Хамас.

Йорданското външно министерство отправи строго предупреждение:

„Предупреждаваме за опасната ескалация в Южен Ливан и за последиците от подстрекаването към нова война срещу Ливан в контекста на опасните събития, включително падането на ракетата в Маждал Шамс. Това може да тласне към всеобхватна регионална война“.

На този фон Канал 13 съобщи че, „в Израел все още има колебания относно възможността отговорът (срещу „Хизбула“) да доведе до тотална война, а информацията не е ясна по въпроса дали Иран ще бъде въвлечен или не.“

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!