Ердоган: Това не е война, а клане от страна на Израел!

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че случващото се в Близкия изток прилича повече на клане, отколкото на война, предаде ТАСС.

„Непропорционалното използване на сила срещу ивицата Газа, лишено от всякакво морално оправдание, може да доведе Израел до напълно нежелано място на световната сцена. Този конфликт, който се води със срамни методи, не е война, а масово убийство“, каза той, говорейки в парламента. Предаването е осъществено от местна телевизия.

„Смятаме всяко действие срещу цивилното население за погрешно. Вярваме, че войната също има морал и че страните трябва да го уважават. За съжаление, този принцип е грубо нарушен в конфликтите в Израел и Ивицата Газа„, добави Ердоган.

Според него „ООН и други организации изоставиха палестинския народ, не изпълниха обещанията си и не успяха да защитят законните права на палестинците“. „Не трябва да забравяме, че ако Израел се държи не като държава, а като група, тогава в крайна сметка той ще бъде третиран като група. Атаките срещу ивицата Газа, бомбардировките на мирни селища и блокирането на транспорта с хуманитарна помощ не са действия държави, но групи“, каза той.

Ердоган повтори призива си други лидери да се включат в разрешаването на кризата, така че страните да могат да седнат на масата за преговори и „да сложат край на кръвопролитията“. „Дългосрочният мир в региона е възможен само с решение, основаващо се на резолюциите на ООН със създаването на независима палестинска държава в границите от 1967 г. със столица в Източен Йерусалим и нейното признаване от целия свят“, каза Ердоган.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!