Ердоган и Мицотакис се срещнаха в Ню Йорк и обсъдиха важни теми

Президентът Реджеп Тайип Ердоган прие гръцкия министър-председател Кирякос Мицотакис в Ню Йорк, където двамата са за откриването на 78-ата сесия на Общото събрание на ООН. По време на срещата бяха обсъдени двустранните отношения, климатичната криза, регионалните и международните въпроси и миграцията, съобщава турското издание „Хюриет“.

На срещата присъстваха и външните министри на двете страни Хакан Фидан и Гиоргос Герапетритис. От съобщението за пресата дадено от Дирекцията за комуникации на президента Ердоган, съобщават, че двамата лидери са потвърдили добрият климат в момента в отношенията между Турция и Гърция и решимостта си да го запазят.

Двамата лидери потвърдиха също така пътната карта и графика за контактите между двете страни, които бяха договорени на срещата на министрите на външните работи в Анкара на 5 септември. В съответствие с това ще бъдат осъществени срещата на заместник-министрите на външните работи отговарящи за политическия диалог и положителната програма в средата на октомври; срещата за мерките за укрепване на доверието през ноември, както и срещата на Съвета за сътрудничество на високо равнище Турция-Гърция на 7 декември в Солун.

Двамата лидери обмениха мнения и по регионални и международни въпроси. По-специално те обсъдиха природните бедствия и климатичната криза в Средиземноморския регион, които в последно време силно засегнаха и двете държави. Двамата лидери се договориха да засилят двустранното сътрудничество в областта на гражданската защита като основен приоритет.

Признавайки, че миграцията е общо предизвикателство и за двете държави, президентът Ердоган и премиерът Мицотакис се договориха да работят заедно за решаването на този въпрос. На министрите на външните работи беше възложено да продължат да работят и да координират действията си за постигане на напредък по договорената пътна карта.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!