Ердоган изгуби най-големите градове в Турция и Истанбул. Къде сбърка?

от Лазар Лазаров

Управляващата в Турция „Партия на справедливостта и развитието“ (ПСР), водена от президента Реджеп Тайип Ердоган, претърпя поражение на общинските избори поради ръста на светската опозиция. Това съобщава вестник Politico, предава Lenta.ru.

Турският държавен глава призна поражението на водената от него партия на местните избори, проведени в неделя, 31 март. „За съжаление, след като спечелихме изборите през май 2023 г., на общинските избори девет месеца по-късно не успяхме да постигнем желаните резултати„, заявява той.  и подчертава, че обективно и самокритично ще анализира случилото се.

Управляващата партия на Ердоган губи в Анкара, Истанбул, Анталия и Измир и получи подкрепа в 11 столични района и 12 провинциални центъра. В сравнение опозицията печели 15 от 30-те кмета на градове със статут на метрополии и 21 кметски поста в областни центрове, посочва Lenta.

Поражението на партията на Ердоган се обяснява с възхода на светската опозиция и икономическата нестабилност в страната. Народнорепубликанската партия (НРП) печели в Истанбул, където Екрем Имамоглу беше преизбран за кмет. „Консервативните гласоподаватели наказаха ПСР в урните за кризата с разходите за живот“, коментира Селин Наси, гостуващ сътрудник в Европейския институт на Лондонското училище по икономика.

Тя заявява, че изборите са показали, че икономическите фактори са надделели над разнообразието на политиката на идентичност на Ердоган и добавя, че НРП е излязла извън границите на крайбрежните си крепости.

Отбелязва се, че Турция се бори с ПРЕКОМЕРНА ИНФЛАЦИЯ от години. По официални данни цените продължават да нарастват с ЦЕЛИ 67% годишно.

Както отбелязва Politico,  евентуалната победа в Истанбул можеше да даде на Ердоган политически импулс и икономически ресурси, за да постигне целта си да промени конституцията и да удължи престоя си на власт.

Уважаеми читатели на КритичноБГ, призоваваме Ви да помогнете с дарение за сайта, за да можем да продължим неговата кауза.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!