Емил Йотовски: Не се подигравайте с българщината, че вече не се търпите

За един пуловер говорим…
Много важно е да си адекватен и да се съобразяваш с контекста на събитията.

Отговорът, че корицата с украинското българче (сигурен съм, че сте я виждали) е стара и неангажирана със събитията, които се случват днес е мил и дотам.
Все пак последното издание е от 2023г. Което прави украинското българче курдисано на корицата напълно осъзнато и съобразено със събитията от 2023г. И нищо не може да промени този факт.

За да бъда ясен ще дам няколко примера с напълно нормални действия, които пренесени в нашето съвремие биха били неприемливи.
Китайците приемали, че да се изсер*ш в градината на домакините си след вкусна вечеря е вид уважение, но днес като отидете на гости не сер*те по полянките пред къщата или по фикусите.
Не за друго, а защото в контекста на съвремието това някак не звучи добре.

За да стана още по-ясен ще включа още едно сравнение:
Знаете, римляните са се поздравявали с изпъната ръка, но в контекста на последващите исторически събития този поздрав прави евреите сприхави. Всъщност днес никой не стои пред синагогите да ги поздравява по рисмски и мисля, че е разбираемо защо. Ако някой го прави най-малкото ще бъде порицан въпреки опитите за утвърждаване на древноримската му същност. Нали така? Иначе поздравът си е поздрав и е на над 2000 години. Когато е бил въведен никой не е мислел, че така поздравявайки ще наруши балансът в еврейските души.

Същото е и със синьо-жълтото пуловерче. То сигурно е топло, плетено на две куки и защо не синьо-жълто? Разбира се, че можеше да бъде и червено бяло, а защо не и черно-червено и със свастика на гърдите? Все пак старото значение на свастиката е да символизира късмет. Нали така? Но в контекста на днешните събития това ще звучи грубо и тъпо, поляризирано и определено не покриващо се с понятието българче. Също както и мохерното двуцветно пуловерче (което май не е мохерно).

За недосетливите прилагам и извод: Не се подигравайте с българщината, че вече не се търпите.

Емил Йотовски, писател, драматург, сценарист. Фейсбук

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!