Илон Мъск признава, че изпитва натиск за предоставяне Starlink за Газа

В неделя Елон Мъск призна, че е почувствал глобален натиск да предложи своята интернет услуга Starlink в Газа, след като израелските въздушни удари са прекъснали почти всички комуникации в района, въпреки че остава неясно как ще работи планът му да предложи услугата на организациите за помощ в района, пише Форбс.

Първоначално Мъск публикува само емотикона с експлодираща глава. След това един потребител предположи, че е „заклещен между това какво е най-доброто нещо, което трябва да се направи“. Тогава, явно след като почувства натиск да предостави подкрепа на Ивицата Газа, Мъск просто отговори „Да“ с намръщен емотикон.

В събота милиардерът, собственик на социалната мрежа X, заяви, че Starlink, част от неговата компания SpaceX, ще „поддържа комуникационни връзки с международно признати организации за помощ“ в Газа.

Интернет услугата изисква наземни терминали, които да комуникират със сателити на SpaceX, за да се свържат с интернет, а Wall Street Journal съобщава, че в Газа вероятно няма да има такива терминали поради израелската блокада, въведена по-рано този месец.

Не е изяснено как и кога ще бъдат изпратени или разположени терминалите в Газа, а SpaceX не отговори веднага на молбата на Форбс за коментар в неделя.

Шломо Кархи, министър на комуникациите на Израел, заяви в публикация на социалната мрежа X, че страната ще „използва всички средства, с които разполага“, за да се бори срещу възстановяването на комуникациите в Газа. Кархи предлага на Мъск да използва обещанието за възстановяване на връзката с интернет, за да договори освобождаването на израелските заложници от Хамас, и казва, че ако бъде осигурен Starlink, групировката ще го използва за „терористични дейности“.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!