Елена Зеленска пред Independent: Дайте ни повече и по-бързо. Не се уморявайте

„Ако Русия победи сега, това е най-лошият сценарий за човечеството, предупреждава първата дама на Украйна Елена Зеленска“: Съпругата на Зеленски също се е включи в играта „дайте ни повече и по-бързо“ в интервю за Independent.

Украйна отчаяно се нуждае от „по-бърза“ подкрепа, за да се бори с по-добре оборудваните руски сили; обещанията за дългосрочна военна и хуманитарна помощ няма да помогнат за спечелването на войната, ако доставките са твърде бавни, казва съпругата на украинския президент.

„Продължаваме да чуваме от западните ни партньори, че ще бъдат с нас толкова дълго, колкото е необходимо. „Дълго“ не е думата, която трябва да използваме. Трябва да използваме думата „по-бързо““, подчерта Елена Зеленская“

„Украинците плащат за тази война с живота на нашите сънародници. Останалата част от света плаща със своите ресурси. Това са несравними неща, затова ви призоваваме да ускорите тази помощ“, добави тя.

Г-жа Зеленска, комедиен сценарист и детска любов на украинския лидер Володимир Зеленски, първоначално избягваше светлината на общественото внимание, като преди четири години посъветва съпруга си да не се кандидатира за президент, казва изданието.

Но веднага след като през февруари 2022 г. г-н Путин започна пълномащабната си инвазия в Украйна, тя се отказа от ежедневната си работа и стана посланик на Украйна, като събра международна подкрепа и се превърна в един от основните архитекти, опитващи се да възстановят страната, въпреки че боевете продължават.

В обширно интервю г-жа Зеленска разказа за притесненията, които изпитва за Украйна, и за семейството си, тъй като тя и съпругът ѝ били принудени да живеят отделно от съображения за сигурност – затова президентът рядко има възможност да вижда децата им.

Нейното послание към народите по света? „Моля ви, не се уморявайте, защото ние като украинци нямаме право да се уморяваме. „Украйна защитава не само своите интереси, не само своя живот. Ние се опитваме да поддържаме цялото демократично равновесие в света“.

Източник: Independent

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!