Екипът на Тръмп обмисля наказания за страните, които се отказват от долара

Съветниците на Тръмп обсъждат санкции за страните, които се откажат от долара. Екипът на бившия президент на САЩ е решен да победи дедоларизацията, пише Bloomberg.

Според запознати икономическите съветници на бившия президент Доналд Тръмп обмислят начини за активно спиране на държавите да се откажат от използването на долара – опит да се противодейства на започващите движения сред ключовите развиващи се пазари за намаляване на зависимостта от американската валута.

Обсъждат се (налагането на) санкции за съюзници или противници, които търсят активни начини да участват в двустранната търговия във валути, различни от долара, като вариантите включват контрол на износа, такси за манипулиране на валутата и мита, твърдят източниците.

Вербалният отпор срещу господстващото положение на долара в световната финансова система набра сила през 2022 г., когато САЩ оглавиха усилията за налагане на строги икономически санкции на Русия, добавя агенцията.

Тази седмица президентът Джо Байдън подписа закон, който му дава нови правомощия да конфискува руски активи в долари, за да подпомогне възстановяването на Украйна. Разпоредбата беше добавена към пакет за националната сигурност в помощ на Киев или други съюзници на САЩ. Мярката предизвика безпокойство от много републикански законодатели, които се притесняват, че тя ще подкопае ролята на щатския долар в глобалната финансова система.

Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка, заедно известни като страните от БРИКС, обсъдиха дедоларизацията на среща на върха миналия август. Съюзът набира глобална тежест, след като покани ключови страни производителки на петрол Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства, заедно с други в ход на разширяване тази година. Саудитска Арабия и ОАЕ в момента обвързват своите валути с долара.

Икономическите съветници на Тръмп и неговата кампания са говорили за насочване на усилията си към БРИКС при евентуален втори мандат. От своя страна, както публично, така и в частни разговори, Тръмп е заявявал, че иска доларът да остане световна резервна валута.

„Мразя, когато държавите се отказват от долара“, каза Тръмп в интервю за CNBC на 11 март. „Не бих позволил на страните да се откажат от долара, защото когато загубим този стандарт, това ще е като да загубим война“, каза той. „Това ще бъде удар за страната ни.“

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!