ЕК забрани на руснаците да влизат в Евросъюза с личните си коли, телефони, лаптопи, козметика…

Европейската комисия потвърди тълкуване на законодателството за санкциите срещу руснаците, според което те нямат право да влизат в страните на ЕС с личните си смартфони, автомобили и козметика, защото това се счита за забранен внос. Информацията бе съобщена от РБК с позоваване на нразяснението от страна на ЕК.

Европейската комисия отбеляза, че всички превозни средства, изброени в приложение XXI, в това число код 8703 (леки автомобили и други превозни средства за превоз на по-малко от десет души), попадат в обхвата на забраната, ако произхождат от Русия или са изнесени от нея.

Нямало никакво значение дали се използват за частни или търговски цели.

Европейската комисия отговори отрицателно и на въпроса дали руснаците могат да пренасят временно лични вещи, изброени в приложение XXI към чл. 3i, в страните от ЕС.

Юрий Шумилов, партньор в базираната в Брюксел адвокатска кантора Acquis и специалист по санкциите, обясни, че списъкът включва козметика, куфари, лаптопи и смартфони, както и кожени и кожухарски изделия, полускъпоценни и скъпоценни камъни, тоалетна хартия и фотоапарати.

Превозните средства включват не само автомобили, но и ремаркета и полуремаркета за превоз на стоки и яхти.

През юли Централното бюро за помощ на германската митническа централа съобщи, че заради санкциите е възможно да бъдат конфискувани автомобилите на руснаци с руски регистрационни номера. Вече е известно за няколко такива случаи с руски граждани.

Руското посолство препоръча да не се влиза в Германия с автомобили с руски регистрационни номера, докато не се изясни ситуацията със задържането на автомобилите

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!