От ЕК разбрали, че македонците обиждали българи, гей и роми. И се загрижили

Европейската комисия срещу расизма и нетолерантността (ЕКРИ) към Съвета на Европа публикува годишния си доклад за Македония, като в частта за речта на омразата се обръща внимание най-вече на репресиите срещу българи в РСМ.

ЕКРИ посочва в доклада, че българите се оплакват от антибългарските изказвания в Македония, а като типичен стереотип посочват етикетирането на всички българи като „фашисти“, както и представянето на българските жени като „евтини проститутки“.

Освен това ЕКРИ подчертава случаите на редица атаки срещу хора, които се самоопределят като българи, и срещу български културни клубове като елемент на безпокойство, предвид предприетите от властите стъпки за отмяна на регистрацията или разпускане на някои съществуващи български културни сдружения.

Комисията подчертава, че местен певец е поругал клуба „Иван Михайлов“ в Битоля, а след това е бил нает да пее на местно тържество. В доклада е включен и клубът „Цар Борис Трети“ в Охрид и атаката с използването на огнестрелно оръжие.

ЕКРИ отбелязва със загриженост, че през март 2023 г. Централният регистър на Северна Македония отхвърли искането на Българския културен клуб „Цар Борис III“ в Охрид да запази името си и че

Българският културен център „Иван Михайлов“ в Битоля е заличен от регистъра.

В частта за езика на омразата освен към българите има забележки и към отношението към ЛГБТИ общността и ромите.

Предишният доклад за Македония беше публикуван през юни 2016 г.

Източник: КРОСС

Други новини

© 2023 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

Този уеб сайт използва „бисквитки“ и други подобни инструменти, за показване съдържанието на сайта и подобряване на потребителското изживяване.. Приемам Прочети повече