Египетският плувец Салех: Получавах и смъртни заплахи, защото подкрепих народа на Палестина

Египетският плувец Абделрахман Самех заяви, че „получава смъртни заплахи“ за това, че е проявил солидарност с народа на Палестина, и добави, че не е могъл да отпразнува златния си медал на Световната купа по плуване в Атина, заради продължаващите военни действия в Газа, съобщава Al Jazeera.

Самех – известен също като Абделрахман Елараби – спечели финала на 50 метра бътерфлай при мъжете на турнира, който се проведе в Гърция миналата седмица, но в неделя заяви, че му е било трудно да го отпразнува след „психически тежката седмица“.

„Получавах смъртни заплахи – цяла седмица хората ме атакуваха за това, че подкрепям Палестина“, каза той, когато бе помолен да говори за победата си. „Семейството ми ляга да спи, без да знае дали някой няма да нахлуе в стаята ми, дали някой няма да нахлуе в апартамента ми. Те трябва да се чудят всеки път, когато не отговарям на обаждането: „Зает ли е или някой се опитва да го убие?“.

23-годишният египтянин е част от отбора по плуване на университета „Нотр Дам“ в Индиана, САЩ. Той победи фаворитите Айзък Купър от Австралия и Майкъл Андрю от САЩ, за да спечели първия в живота си златен медал на Световната купа, но отказа да го отпразнува.

„Моите братя и сестри са убивани в Палестина, а мен ме заплашват със смърт само защото това е кауза, за която се застъпвам“.

Спечелването на медала стана 5 дни след като Самех публикува съобщение в профила си в Instagram, в което казва, че критиците го обвиняват в „подкрепа на тероризма“, защото се е изказал срещу атаките на Израел в Газа.

„Искам да подчертая, че подкрепата ми за палестинската кауза се корени във вярата в ценността на всички човешки животи“, каза той.

Самех публикуваше новини и снимки от войната в Газа в знак на солидарност с хората от обсадената ивица – действие, което не се хареса на израелските служители в плуването.

„Една от по-ранните му публикации в социалните мрежи включва политическа карикатура, която показва различното възприемане на съпротивата от страна на палестинците и украинците“, гласи доклад на уебсайта за плуване SwimSwam.

В петък председателят на Израелската асоциация по плуване Мики Халика изпрати писмо до World Aquatics – световния ръководен орган по плуване – в което го призова да „предприеме действия срещу плувци, които подкрепят тероризма“. „Обезсърчително е да виждаме как екстремистки идеологии опетняват репутацията на нашия любим спорт„, пише Халика в жалбата си.

Два дни по-късно Самех се състезава във финала на 50 м бътерфлай и го печели. Някои потребители на социалната мрежа X обаче отбелязаха, че египтянинът липсва или е изрязан от изображението, показващо окончателния списък на победителите, което беше публикувано в акаунта на World Aquatics, което ги накара да започнат инициативата #WeStandWithAbdelrahmanSameh („съпричастни сме с / заставаме до Абделрахман Самех“). Някои потребители попитаха световната организация „къде е Самех“, а други я упрекнаха, че уж го е изрязала.

Междувременно олимпийският шампион по плуване на Тунис Ахмед Хафнауи също е получавал заплахи и е един от плувците, към които Халика се е насочил в писмото си.

Хафнауи, който спечели златото на 400 м свободен стил на Олимпиадата в Токио през 2021 г., е публикувал линк към кампания за набиране на средства за подпомагане на хората в Палестина, които са засегнати от войната. Той е станал мишена на американския плувец Ели Коен, който е казал на Хафнауи, че моли хората да „даряват за терор“. Тунизиецът е последователен поддръжник на палестинската кауза.

След като спечели златото в Токио, 20-годишният младеж посвети медала си на своята страна, но също така добави: „Нека Аллах благослови палестинския народ. Амин!“

Миналата седмица феновете на шотландския футболен клуб „Селтик“ обещаха да продължат да изразяват солидарност с народа на Палестина въпреки отпора на управителния съвет на клуба и на един бивш играч. Тези прояви на солидарност от страна на спортисти, отбори и фенове са „невероятно важни за палестинския народ, който е подложен на бомбардировки и нападения“, заяви Абдула ал-Ариан, доцент по история в университета „Джорджтаун“ в Катар.

Миналата седмица Ал-Ариан заяви пред Al Jazeera, че е „все по-трудно“ да се покаже подкрепа за палестинците в западните страни, защото някои правителства в Европа са забранили протестите срещу израелските атаки в Газа и са заплашили да забранят развяването на палестинското знаме.

Най-малко 2808 палестинци са били убити при израелските въздушни нападения към началото на 11-ия ден от началото на конфликта между Израел и Хамас. Броят на израелците, убити при нападенията и военна операция на Хамас, възлиза на около 1400 души, включително 286 войници.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!