Египетският президент Сиси: Бомбардировките в Газа „надхвърлят правото на самозащита“

В петък египетският президент Абдел-Фатах ал-Сиси заяви, че израелските бомбардировки в Газа „надхвърлят правото на самозащита“, и призова за възобновяване на мирния процес между палестинците и израелците, съобщава Анадолската агенция.

„Всички ние трябва да предприемем действия за овладяване на събитията, които могат да станат неконтролируеми в регионален план“, заяви египетският президент по време на разговори с гостуващия британски министър-председател Риши Сунак, съобщиха държавните медии на африканската държава.

Сиси спомена за цивилните жертви в обсадения палестински анклав, като заяви, че „всички ние трябва да предприемем действия, за да не се допусне сраженията да доведат до смъртта на повече цивилни.“

Египетският президент също така подчерта необходимостта от продължаване на потока от помощи за Ивицата Газа, включително медицински и хуманитарни доставки.

Той изрази признателността си за усилията, положени от президента на САЩ Джо Байдън и Великобритания, за да убедят Израел да позволи отварянето на пропускателния пункт Рафах. Но добави, че „има нужда от координация и сътрудничество, така че регионът да не изпадне във война.“

„Това отново ще даде надежда на палестинците да създадат своя палестинска държава в границите от 1967 г. със столица Източен Йерусалим“, каза Сиси.

В разговор със Сунак Сиси заяви: „Отбелязвам, че разбирате важността на това да не се допуска преместването на цивилни граждани от Газа в Синай. Това е изключително опасен въпрос и може напълно да спре палестинската кауза.“

След срещите в Рияд Риши Сунак пристига в Кайро „като част от по-широките усилия за предотвратяване на разпространението на насилието“ след атаките на Хамас.

„Всички лидери трябва да работят заедно, за да избегнат ескалация в региона и да гарантират, че хуманитарната помощ ще достигне до цивилното население в Газа. Обединеното кралство е готово да помогне“, заяви той Риши Сунак в изявление.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!