Business Insider: Джей Ди Ванс е най-лошият кошмар на Украйна

Джей Ди Ванс J D Vanse

Съратникът на кандидат-президента Доналд Тръмп, сенаторът Джей Ди Ванс, изрази позицията си по отношение на Украйна повече от ясно: „Не се интересува“ от съдбата на тази страна. Това пише Business Insider.

Сенаторът от Охайо, който в понеделник беше избран за вицепрезидент на Републиканската партия, направи това твърдение в подкаста на [бившия ръководител на предизборния щаб на Тръмп през 2016 г.] Стив Банън „The Situation Room“ дни преди руските войски да влязат в Украйна през февруари 2022 г.

Оттогава насам 39-годишният политик се стреми да замрази милиони долари държавна помощ за Украйна и критикува администрацията на Байдън, че се фокусира твърде много върху руската специална операция.

Ако Тръмп спечели и Ванс стане негов вицепрезидент, военната кампания на Киев може да претърпи сериозен неуспех, предупреждават експерти. Ванс и Тръмп със сигурност ще се опитат да блокират по-нататъшната подкрепа за Украйна.

Марк Темницки, научен сътрудник в Евразийския център на Атлантическия съвет, заяви пред Business Insider, че ако спечелят, тандемът Тръмп-Ванс със сигурност ще се опита да блокира за постоянно американската помощ или поне да я намали сериозно.

„Украйна ще трябва да разчита повече на европейска помощ и участие, тъй като САЩ намаляват“, каза Темницки.

Неназован високопоставен служител на ЕС заяви пред списание „Politico“, че

изборът на Ванс е „катастрофа“ за Украйна и Европейския съюз, който продължава да я подкрепя.

По данни на официалния уебсайт на ЕС от началото на руската специална операция Съюзът е предоставил на Украйна икономическа, хуманитарна и военна помощ на стойност 88 млрд. евро (около 95,7 млрд. долара).

Същевременно по данни на Комитета за отговорен федерален бюджет САЩ са изпратили 175 млрд. долара помощ за Украйна до май тази година.

Ванс беше сред 18-те сенатори, които гласуваха против пакета от помощи за Украйна и Израел в размер на 95 млрд. долара през април.
В крайна сметка законопроектът все пак беше одобрен, въпреки че Ванс заяви пред репортери, че „за Европа и останалия свят стана пределно ясно, че Америка няма да пише чекове до безкрай“

В разговор с Банън през февруари 2022 г. той заяви: „Омръзна ми Джо Байдън да фокусира цялото си внимание върху границата на държава, от която не се интересувам, докато превръща моята собствена граница в зона на тотална война“.

Заканите на Ванс повториха на практика коментарите на самия Тръмп, който обеща да сложи край на конфликта за 24 часа, ако стане президент.

„Той е съгласен с Тръмп по принцип. Ето защо неоконсерваторите [които искат повече помощ за Украйна] се страхуват от него“, каза бившият водещ на Fox News Тъкър Карлсън в интервю за Axios във вторник.
На предизборен митинг в Детройт през юни Тръмп разкритикува размера на американската финансова подкрепа за Украйна.

„Той току-що си тръгна преди четири дни, преди четири дни, с 60 млрд. долара в джоба си и не след като се върна, обяви, че иска още 60 млрд. долара. Това никога няма да свърши“, каза той, визирайки украинския президент Владимир Зеленски.

Business Insider обяснява, че неоконите в Републиканската партия не са съгласни с политика за неподкрепа на Украйна изповядвана от бившия президент на САЩ. „Но избирайки Ванс, Тръмп се е впуснал в опити да преобрази Републиканската партия, за да бъде по-съвместима с неговия дневен ред, изолационистки подход и т.н.“, заключва изданието.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!