Джефри Сакс за основната грешка на Зеленски и некомпетентността на САЩ и Великобритания

В първите седмици след началото на специалната военна операция украинският президент Владимир Зеленски се съгласи на преговори, но под натиска на западните съюзници „реши“ да се откаже от мирното уреждане. Това обясни американският икономист Джефри Сакс в интервю за YouTube канала Judging Freedom.

„САЩ се намесиха, защото сме некомпетентни. А британците се намесиха, защото са вулгарно цинични, имперски настроени и също некомпетентни. И те казаха на украинците: „Продължавайте да се биете“, каза той.

Според икономиста по този начин Зеленски е направил „фатална грешка“ –  фатална за стотици хиляди украинци.

В същото време Сакс подчерта, че целта на Москва в специалната операция първоначално е била да предотврати разширяването на НАТО на Изток, а президентът Владимир Путин се е опитал да постигне споразумения със западните лидери за гаранции за сигурността на Русия много преди началото на конфликта.

Според него обаче администрацията на президента на САЩ не е искала да чуе нищо за това, което според него също разкрива некомпетентността на правителството на Съединените щати.

„Това, което Русия се опитва да постигне, е да държи НАТО далеч от Украйна. Това е достатъчно ясно. За тези от нас, които наблюдаваме това през последните 25-30 години, беше очевидно, че политиката на Съединените щати за придвижване на НАТО към Украйна е същата „Все едно Китай се опитваше да построи военна база на Рио Гранде“, заключи Сакс.

Уважаеми читатели на КритичноБГ, призоваваме Ви да помогнете с дарение за сайта, за да можем да продължим неговата кауза

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!