Джефри Сакс: С взривяването на Северен поток САЩ заложиха чужди животи, за да манипулират Москва

Съединените щати са виновни взривяването на газопровода „Северен поток“. По този начин те целяха да окажат натиск върху Русия. Това мнение изрази американският икономист и професор от Колумбийския университет Джефри Сакс в интервю с журналиста Тъкър Карлсън, чийто видеозапис е публикуван на страницата му в социалната мрежа X във вторник, 28 май.

„САЩ взривиха „Северен поток“, както са обещавали да направят това вероятно десетки пъти“, отбелязва Сакс.

Той добави, че президентът на САЩ Джо Байдън е обещал да сложи край на газопровода, ако Русия започне специална военна операция (СВО) в Украйна. В същото време, според икономиста, американският президент е бил уверен, че ще успее да манипулира Москва по този начин.

„Американските власти очакваха да постигнат целта си чрез блъфиране или чрез превъзходство на силите и финансите. Те просто направиха облог, но не върху себе си, а върху живота на други хора, върху чуждата държава, върху чуждите пари. Залогът се оказа погрешен“, подчертава Сакс.

По-рано, на 25 май, официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова в разговор с „Известия“ обърна внимание на думите на външния министър на Полша Радослав Сикорски. Тя каза, че той трябва да сподели информацията, която има за ролята на Вашингтон в бомбардировките на газопроводите „Северен поток“ и „Северен поток 2“ , вместо да коментира украинския конфликт.

Преди това, на 14 май, прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков коментира думите на бившия депутат от Върховната рада на Украйна Андрей Деркач за групата участници в атентата на съвместното предприятие. Деркач в интервю за БелТА каза, че са идентифицирани членовете на групата, извършила взривове на газопроводи . Според него сред тях са Сергей Кузнецов, офицер от седми отдел за контраразузнаване на СБУ, бившият заместник-кмет на Била Църква Руслан Руденко и други. Песков подчерта, че Русия няма никакви механизми за обмен на информация с Украйна.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!