Дотком: „Мъск спря нета на ВСУ, за да не ударят АЕЦ Курск.“ Украинска медия: Лъжа!

Ким Шмиц, германско-финландския предприемач и основател на сайтовете за обмен на файлове Megaupload и Mega, по-известен сред обществеността като Ким Дотком обяви в своя профил в Х, бившата социална мрежа Туитър, че благодарение на Илон Мъск е била предотвратена ядрена катастрофа в АЕЦ Курск.

Ким Дотком пояснява, че още с началото на военното нахлуване в Курска област от ВСУ Мъск е заглушил достъпа на украинските военни към сателитната комуникационна система Starlink.

„Според висши украински военни Илон Мъск е предотвратил ядрена катастрофа в АЕЦ Курск, като е деактивирал достъпа до интернет на украинските нашественици. Благодаря ти Илон“, написа Дотком.

Към съобщението си той е закачил и видео на което е вижда, че говори съветникът на главнокомандващия армията на Украйна Олександър Сирски Вадим Шукаревски.

Според видеокадрите, съветникът е обвинил Мъск за прекъсването на комуникациите. Това е довело до загуба на ценно време.

Над монтираното видео стои логото на украинската медия UNITED24 Media. От там обаче опровергават новината с нарочно съобщение в своя профил в Х. От сайта твърдят, че видеото е фалшиво и не отговаря на истината. Това показа проверка на КритичноБГ.

Ето и позицията на UNITED24 Media:

„Видеото, циркулиращо онлайн, за което се твърди, че е от United24 Media е фалшиво. Видеото включва напълно измислена история за това, че Илон Мъск е деактивирал достъпа до интернет за украинските сили в Курск. Видеото е измислица и историята е напълно невярна. Няма доказателства в подкрепа на никое от твърденията, направени във видеото.“

Към този момент Илон Мъск не коментира темата!

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!