Pepe Valova: Досега не е имало процес на дедоларизация, особено в такъв мащаб

Миналата година Путин предложи всяка валута да бъде обезпечена със злато или природни ресурси. Освен че Русия, Китай и Индия са най-големите производители на злато, през последните 5-10 години, те купуваха и трупаха злато.

Доларът е фиатна валута от 1971, когато Никсън спря обезпечаването му със злато. Доларът е започнал да отслабва и той през 1973 се е договорил със Саудитска Арабия да се продава и купува петрол само с долари. Така се въвежда петродолара, а оттам и долара като референтна единица за международна търговия, което довежда до резервната валута на всички страни в долари.

САЩ ревностно пази доминантството на долара, което стана повод за не една война – Ирак например, когато се опита през 2000 да търгува петрол срещу храна, помним последствията през 2001. Ред други войни, както и настоящата срещу Русия и заплахите за такава с Китай, разширяването на НАТО в Европа, Азия и Австралия.

Досега не е имало процес на дедоларизация, особено в такъв мащаб, който се разширява постоянно в лицето на БРИКС и участниците в Новата Банка за Развитие, както и алтернативните на SWIFT банки за финансови транзакции.

Pepe Valova, Фейсбук

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!