Доналд Тръмп „захапа“ Рон ДеСантис и губернаторката на Айова

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски!

В понеделник бившият президент Доналд Тръмп се обърна не особено ласкателно към своя колега Рон ДеСантис. Това стана след като губернаторът на щата Флорида получи влиятелната подкрепа на губернатора на Айова Ким Рейнолдс, пише The Hill.

„Защо някой би подкрепил Рон ДеСантис, който е като ранена птица, падаща от небето?“. Това написа Тръмп в публикация в социалната мрежа Truth в понеделник вечерта. „Броят на гласовете му в социологическите проучвания е ужасен, той е изцяло против етанола и се бори за унищожаване на социалната сигурност и медицинското обслужване. Е, „най-непопулярният губернатор на нацията“, Ким Рейнолдс от Айова, току-що го подкрепи. За какво говорим?“, добави той.

Първоначално Рейнолдс се зарече да не участва в първичните избори на Републиканската партия през 2024 г., като организира събития с почти всеки кандидат в надпреварата из ключовия щат, където се провеждат ранни първични избори. Преди това Тръмп се нахвърли върху неутралната ѝ позиция.

„Подкрепих Ким Рейнолдс за губернатор, а когато тя изостана, я ПОДКРЕПИХ, направих големи митинги и тя спечели“, заяви Тръмп през юли. „Сега тя иска да остане „НЕУТРАЛНА“. Аз не я каня на събития! ДеСантис е паднал с 45%!“

Тези коментари разбуниха духовете в щата, тъй като Рейнолдс остава популярна и е смятана за изявена политическа сила. Бившият президент за пръв път нападна Рейнолдс заради подкрепата късно в неделя, преди тя да стане официална. Той нарече губернатора на Айова „нелоялна“ и заяви, че този ход ще бъде „краят на политическата ѝ кариера“.

В подкрепата си в понеделник Рейнолдс обрисува Тръмп като егоист, а ДеСантис като ефективен вариант за президент.

„Нуждаем се от някой, който ще се бори за вас и ще печели за вас. Нуждаем се от някой, който няма да се разсейва, а ще остане дисциплиниран. Който поставя на първо място тази страна, а не себе си. Този лидер е Рон ДеСантис“, каза тя.

Кампанията на ДеСантис възлага надежди на Айова, като висши ръководители на кампанията твърдят, че победата там е единственият начин да се надяват да преодолеят Тръмп, предвид значителната му преднина в проучванията в национален мащаб.

В неотдавнашен меморандум на кампанията другите кандидати на Републиканската партия бяха наречени „спънки“, въпреки нарастващата популярност на бившия посланик на ООН Ники Хейли в щата. Проучване на Des Moines Register от миналата седмица установи, че ДеСантис и Хейли са с равен брой гласове на второ място в проучванията с по 16% подкрепа.

Но това все още е 27% пункта зад Тръмп, който продължава да държи огромна преднина от началото на лятото. Гласуването в Айова, където ще е първият първичен вот в страната, ще се проведе на 15 януари.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!