Доналд Тръмп спечели поредното дело. Този път в Колорадо

Тръмп

В петък съдия от щата Колорадо постанови, че Доналд Тръмп може да остане в бюлетината за първичните президентски избори в щата, като установи, че макар да е подбуждал към „политическо насилие“ по време на нападението срещу Капитолия на 6 януари 2021 г., той не е нарушил клетвата си, съобщава агенция Франс прес.

Решението на окръжния съдия на Колорадо Сара Уолъс следва подобни съдебни решения в няколко други щата, които оставиха Тръмп в избирателните списъци. Решението е победа за бившия президент републиканец, който се противопоставя на добре финансирани правни предизвикателства, целящи да се кандидатира за президент на изборите през следващата година. В хода на политическия сезон Тръмп все още не е отстранен от нито една бюлетина.

В решението си съдията обвинява Тръмп, че е подстрекавал привържениците си, които през 2021 г. нахлуха в Капитолия, но заявява, че не е ясно дали поправка в конституцията ще му забрани да заема длъжността. Искът е подаден в Колорадо от базираната във Вашингтон група за наблюдение „Граждани за отговорност и етика“ и има за цел да забрани на Тръмп да се кандидатира отново за Белия дом.

Аргументът, който силно раздели правните учени, се основава на изменение на Конституцията, ратифицирано след Гражданската война от 1861-1865 г. Раздел 3 от 14-ата поправка забранява на всеки да заема публична длъжност, ако е участвал във „въстание или бунт“, след като веднъж е обещал да подкрепя и защитава Конституцията. Целта на поправката, ратифицирана през 1868 г., е да попречи на поддръжниците на робовладелската Конфедерация да бъдат избирани в Конгреса или да заемат федерални постове.

В решението си съдия Уолъс заключава, че „Тръмп е действал с конкретното намерение да подбуди политическо насилие и да го насочи към Капитолия“, за да спре предаването на властта на Джо Байдън. Според съдията по този начин Тръмп е участвал активно във въстание.

Но тя отбеляза, че има „убедителни аргументи и от двете страни“ по въпроса дали президентите трябва да бъдат включени сред лицата, на които може да бъде забранено да заемат публични длъжности. „Съдът счита, че по някаква причина съставителите на раздел трети не са възнамерявали да включат лице, което само е положило президентска клетва“, пише тя.

Кампанията на Тръмп приветства решението на съдията, като го нарече „още един пирон в ковчега на неамериканските оспорвания на вота“.

„Вече победихме в Колорадо, Мичиган, Минесота и Ню Хемпшир“, заяви в изявление говорителят на Тръмп Стивън Чунг.

Въпреки че адвокатите на Тръмп спечелиха битката, подобни правни усилия в други щати могат да означават, че въпросът за правото на Тръмп да участва в изборите ще бъде разгледан от Върховния съд на САЩ, където консерваторите имат мнозинство от 6 на 3 гласа.

77-годишният Тръмп ще бъде изправен пред съда във Вашингтон през март по обвинение в заговор за отмяна на резултатите от изборите през ноември 2020 г., спечелени от Байдън.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!